A bécsi érsek örül Conchita Wurst sikerének

Fotó: AFP / JONATHAN NACKSTRAND / AFP / JONATHAN NACKSTRAND

-

Christoph Schönborn bécsi érsek pénteken szokásos heti glosszájában az egyik legolvasottabb bécsi napilap, a Heute hasábjain fejezte ki örömét Conchita Wurst győzelme iránt.


„Isten sokszínű kertjében nagy a tarkaság. Nem mindenki, aki férfinak született, érzi magát annak, és ez így van a nők körében is. Emberként ugyanúgy megérdemlik a tiszteletet, mint bárki más”
- szögezte le az egyik legbefolyásosabbnak tartott európai érsek. Schönborn szerint a tolerancia, amelynek jegyében a „szakállas nőként” emlegetett, homoszexualitását nyíltan vállaló osztrák énekes fellépett a világ egyik legnagyobb dalfesztiválján, „valós és jelentős téma”.
„Az olyanok, mint ő, sok gúnynak, trágárságnak és intoleranciának vannak kitéve, márpedig a tolerancia azt jelenti, hogy tiszteletben tartunk másokat akkor is, ha nem osztozunk a meggyőződésében”
- írta az egyházi vezető. Az érsek nyilvánosan örvendezésének adott hangot Neuwirth győzelme fölött akkor is, amikor látogatást tett a bécsi fogadalmi templomban, ahol éppen egy Testiség és szexualitás című kiállítás borzolja a kedélyeket. Schönborn azt mondta, imádkozik azért, hogy Isten áldása kísérje az oly nagy sikert arató osztrák énekes életét, és jól gazdálkodjon győzelmével. A katolikus egyház feje, Ferenc pápa eddig nem nyilatkozott az osztrák énekes győzelmével kapcsolatban.