A Beastie Boys bíróságon lépett fel

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI / AFP / FABRICE COFFRINI

-

De nem zenéjükkel, hanem tanúskodtak egy általuk indított perben.


A pert a Monster energiaital-gyártó cég ellen indították, mert az 2012-ben az együttes engedélye nélkül használta fel három szám remixét egy olyan snowboardverseny reklámozásához, amelyet a cég szervezett és szponzorált. A Monster el is ismerte a szerzőijog-sértést, de hozzátette, azt csak véletlenül követte el, mert egy alkalmazottjuk azt hitte, hogy úgyis megkapják az engedélyt a felhasználásra.


Adam Yauch, azaz MCA, a kollektíva 2012-ben elhunyt tagja végrendeletében kikötötte, hogy sem dalait, sem nevét, sem arcát nem adja semmilyen reklámhoz. A verseny egyébként MCA halála után egy nappal kezdődött el. A Beastie Boys ügyvédje szerint a cég még azt a jogot is elvette tőlük, hogy nemet mondhassanak. Az együttes emiatt 2 millió dollárra perli az energiaital-céget, amely maximum 125 ezer dollárt fizetne.


Volt már másik per is

Ahogy arról már írtunk korábban, a GoldieBlox játékgyártó cég az 1986-os Beastie Boys slágert, a Girlst használta fel tavaly nagy sikerű reklámfilmjéhez. A cég először saját magát perelte be, ezzel megelőlegezve, hogy a rapperek bepereljék őket, majd civódásaik után elálltak a pertől, de Beastie Boys mégis viszontkeresetet nyújtott be, hogy végül márciusban peren kívül megállapodjanak.


Mást neveztek el MCA-ról

Tavaly Brooklynban egy lakossági mozgalom elérte, hogy az egyik játszóteret nevezzék át Adam Yauch Playgroundra. Ezt meg is tehették hiszen Yauch, vagyis MCA csak a reklámokhoz nem adta a nevét.


A remixben szereplő egyik szám