A BBC volt tudósítóját tartóztatták le Iránban

-

A Kaleme.com iráni ellenzéki hírportál szerint az iráni hatóságok szerda reggel, otthonában vették őrizetbe Bahman Daroshafaeit, de nem közölték, hogy miért.


A férfi a BBC perzsa nyelvű műsorszolgáltatásának egyik tudósítója volt, és közel két éve távozott Londonból. Azóta politikai témájú könyveket és novellákat fordított.

A teheráni illetékesek egyelőre nem nyilatkoztak a letartóztatásról, amely részét képezi az újságírók és az ellenzéki aktivisták elleni szigorú hatósági fellépésnek - olvasható az AP amerikai hírügynökség kommentárjában.

Két, novemberben őrizetbe vett iráni újságíró ügyvédje a hét elején elmondta: védenceit a nemzetbiztonságot veszélyeztető bűncselekményekkel vádolják. Korábban számos értelmiségit, köztük két költőt és egy filmrendezőt is őrizetbe vettek a hatóságok.

Iránban február 26-án választják meg a 290 tagú parlament, valamint a 88 tagú Szakértők Tanácsának képviselőit. Szakértők a választásokat a keményvonalasok és a mérsékeltnek számító Haszan Róháni iráni elnök hívei közötti erőpróbaként értékelik.