A BBC és a Guardian címlapon foglalkozik a röszkei ételosztással

Fotó: AFP / CSABA SEGESVARI

-

Újra Magyarország van a középpontban, de most nem László Petra miatt. Több nyugati sajtóorgánum is a magyar helyzetről ír.


A brit közmédia, a BBC honlapja címlapon foglalkozik a rendőrök ételosztásával, amelyet egy osztrák zöld képviselő felesége rögzített Röszkén a menekülttáborban. Ott készítette, ahova a média munkatársait már nem engedik be.


A lap idézi a nőt, – aki ugyanazt mondta mint sok menekült, hogy úgy bánnak velük mint „az állatokkal” –, a Human Rights Watch jelentését, illetve azt is, hogy a rendőrség vizsgálatot indított a videó miatt.
The Guardian

A brit napilap online verziója szintén a videóval foglalkozik, és idézi Orbán Viktort is, aki pénteken úgy nyilatkozott, a bevándorlók „fellázadtak a magyar jogrend ellen”.


Ők szintén megemlítik mind a Human Rights Watch jelentését, valamint azt is, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) 300 előregyártott házat küld Magyarországra a menekültek elszállásolására. Igaz, a Guardian pontosabban azt írta, az UNHCR 300 család befogadására képes házat küld.

A másik Röszkén készült videót itt találják meg.


New York Times

A New York Times amerikai napilap online kiadásában megjelent egy vendégkommentár, amit a magyar származású Steve Hilton jegyez. Szerinte Washingtonnak szerinte most van lehetősége arra, hogy kijelentse: „Erkölcsi felelősségünk segíteni. Ezért az Egyesült Államok ugyanannyi menekültet fogad be, mint Európa: nem csupán ezreket, hanem százezreket”.


Elutasította azt az amerikai szakértői véleményt, amely szerint a helyzetért "nagyobbrészt Európa felelős", és kitért rá, hogy Irak megszállása - amelyért jórészt Amerika tehető felelőssé - az instabilitás és a vetélkedés korszakát indította el a térségben, ahol államokat dönt össze és vallási konfliktusokat szít.


Le Monde

A francia balliberális Le Monde szerint az érkező menekülteket a röszkei gyűjtőponton egy szeméttel teli szántóföld fogadja, majd kamerák tömege szegeződik a kontinentális nyártól és a tűző naptól kitikkadt, a porban ülve várakozó több száz migránsra, akiket rendőrök gyűrűje fog körül. Rendszeresen buszok érkeznek és "leírhatatlan káoszban" elvisznek néhány tucat embert, a rendőrök magyarul kiabálnak olyan szavakat, amelyeket csak ők maguk értenek, és próbálják sorba állítani az embereket, ami még soha nem sikerült.