A baszk terroristák a békére készülve dugdossák fegyvereiket

Fotó: MTI/AP / Alvaro Barrientos

-

Az ETA szerint a spanyol és a francia kormány nem akar velük észszerű megoldást találni, miután rábukkantak titkos fegyverraktárukra.


Az ETA tíz nappal ezelőtti keltezésű írását a Gara című baszk napilap ismertete, miután a spanyol és a francia hatóságok közölték, hogy október 12-én lelepleztek egy titkos erdei búvóhelyet, ahol rábukkantak a szervezet elrejtett fegyverarzenáljára. A hatóságok szerint az ETA azért őrizte a fegyvereket, hogy ha sikerül megállapodni a békéről, azokat hivatalosan adhassa majd át egy lefegyverzési ceremónián.

Az ETA közleményében mindezt tagadta: az akcióval propagandát kreáltak ellenük, ezt mutatja, hogy a műveletet épp a spanyol nemzeti ünnepen hajtották végre, miközben a rejtekhelyet a hatóságok már régóta figyelték. Ezt az ETA is sejtette, ezért egyetlen tagja sem ment a közelébe már régóta. A szervezet úgy véli, hogy a hatóságok nem lepleztek le semmit, csak „hatástalanítottak” egy csapdát, amelyet az ETA-nak állítottak. Ám ők felügyelet nélkül hagyták a lerakatot, épp azért, mert nem várnak a lefegyverzési folyamatra.

Az ETA a francia kormány fellépését „hihetetlennek” nevezte, míg a spanyol belügyminisztériumról azt írta, hogy érdekében áll az ETA-ellenes propaganda folytatása.
Az ETA 2011-ben jelentette be, hogy felhagy az erőszakos akciókkal, és leteszi a fegyvert, ám azok átadásáért és a szervezet teljes feloszlatásáért cserében amnesztiát kért tagjainak. A francia és a spanyol kormány ezt elutasította, mondván: nem tárgyalnak terroristákkal.