Megvariálja az adókat a kormány, ne örüljön, ha dohányzik és autózik

Fotó: DPA / VICTORIA BONN-MEUSER

-

A kormány kedden nyújtja be a parlamentnek a tavaszi adócsomagot, amely mintegy 30 törvényt módosít – jelentette be Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, egyben a NAV vezetője.


Az üzemanyag jövedéki adóját a a világpiaci ár változásához kötnék, vagyis ha az egy meghatározott szint alá csökken, akkor nő a jövedéki adó. A többletbevételt az utak – elsősorban alsórendű utak – felújítására költenék.

A dohány jövedéki adója az uniós előírások miatt fog emelkedni, 2017 végére 29 százalékos emelkedést kell elérni. Jövedéki termék lesz az e-cigaretta is.

Mint az már a múlt héten kiderült, a törvénymódosító javaslat értelmében 5 százalékra csökken a baromfihús, a friss tej és a tojás áfája – ezt nevezte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter megélhetési rezsicsökkentésnek. Ugyanígy mérséklődik az internet áfája is.


A Portfolió.hu összesítése szerint változik még:
  • Az éttermi étkezés áfája 18%-ra csökken jövőre, majd 2018-tól 5%-ra. A helyben készített alkoholmentes ital áfája is csökken ezzel együtt. Ez 8,5 milliárd forintos bevételkieséssel jár.
  • Csökkenni fog a friss tej áfája, ez 4.5 milliárd forintos kiesést okoz. Az UHT-tej és az egyéb feldolgozott tej áfája nem fog csökkenni. De a kiskereskedelmi forgalomra is igaz lesz a friss tej áfacsökkentése.
  • Csökken a tojás áfája 5%-ra, ami 10,5 milliárd forintos bevételkieséssel jár.
  • Az internetszolgáltatás 27%-ról 18%-ra történő áfacsökkentése 12,5 milliárd forintos kiesést okoz. Ennek kapcsán később kérdésre válaszolva elmondta: 2018-ban egyelőre nem csökken tovább, mert ezt még az Európai Bizottsággal le kell játszani.


Benzinár

A kormány javaslata szerint az üzemanyagok jövedéki adóját a világpiaci árhoz kötnék, így – ha a törvényben foglalt szint alá megy a Brent olaj árfolyama – akkor jövedéki adóemelés lép életbe. Ez a szint 40-50 dollár lehet.

Tízforintos jövedéki adóemelés jön a gázolaj esetében, ötforintos jövedéki adóemelés a benzin esetében, ha az olaj ára a meghatározott árfolyam alá megy. Ha visszatér az olajár a 40-50 dolláros szint fölé, akkor az adóemelés eltűnik.