A Barcelona az Emberi Jogok Bíróságához fordulhat

Fotó: Getty Images / David Ramos

-

A Bajnokok Ligája-címvédő Barcelona nem fogadja el az UEFA 40 ezer eurós büntetését, ha kell, az Európai Emberi Jogok Bíróságához fordul igazáért.


Az UEFA fegyelmi bizottsága a szurkolói miatt büntette meg a spanyol bajnokot, mivel a drukkerek katalán zászlókat lobogtattak a Bayer Leverkusen elleni szeptemberi BL-mérkőzésen. Az UEFA a szabályzata 16-os pontjának megsértésében találta vétkesnek a Barcát, amely tiltja a stadionokban a sporteseményekhez nem tartozó gesztusokat és megnyilvánulásokat, az oda nem való tárgyak bevitelét, különösen, ha azok politikai, ideológiai vagy vallási értelemben sértőek vagy provokatívak.

„Fellebbezünk az UEFA-nál, a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, s ha kell, akkor az emberi jogok strasbourgi bíróságánál – jelentette ki határozottan Jordi Mestre, a Barcelona alelnöke. – Mindenben követjük az UEFA eljárási rendjét, nem fogunk háborút kezdeni a szövetséggel, de megvédjük a klub érdekeit. Soha sem fogjuk hagyni, hogy korlátozzák az emberek jogát a véleménynyilvánítás szabadságához.”

A Barcelonát másodjára büntették meg hasonló okokból, ugyanis a júniusi BL-döntő után 30 ezer eurót kellett fizetnie, miután szurkolói katalán zászlókat lobogtattak és függetlenségi rigmusokat kiabáltak a berlini mérkőzés alatt.