A Barcát két idényre kizárták az átigazolásokból

Fotó: Getty Images / István Hajdu

-

HÁTTÉR

A FIFA két átigazolási időszakra, azaz egy évre kizárta a Barcelonát a hazai és nemzetközi átigazolásokból, miután a klub megsértette a fiatalkorúak szerződtetésére vonatkozó szabályokat. A nemzetközi szövetség a spanyol szövetségre is lesújtott, tíz focista esetében történt súlyos szabálysértés. Sorra vettük, mi mindent veszíthet a Barca, ha a döntés jogerőssé válik.


A FIFA szerdai közleménye szerint a tavaly lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a klub a 2009 és 2013 között időszakban több 18 év alatti játékos megszerzésekor is vétett az előírások ellen. A Barcelona a döntés értelmében 14 hónapig nem adhat el, és nem vásárolhat focistákat, emellett 450 ezer svájci frank (körülbelül 110 millió forint) pénzbüntetést kell fizetnie. A FIFA ugyanezen okból a spanyol szövetségre is lesújtott egy 500 ezer svájci frankos büntetéssel, és egy évet adott a szervezetnek, hogy rendezze a gyerekfocisták átigazolását érintő szabályozását. A FIFA szabályozása alapvetően tiltja a 18 év alattiak átigazolását, hacsak az érintett játékos nem felel meg bizonyos kritériumoknak. A FIFA úgy találta, hogy a Barca és a spanyol szövetség egyaránt súlyos szabálysértéseket követett el tíz játékos esetében. Nem a Barca napja a szerda, nemrég kiderült, hogy csípőcsonttörés miatt egy hónapra kidőlt Gerrard Piqué, aki így az Atlético Madrid elleni BL-negyeddöntő visszavágóját is kihagyja. A Barca egy hete Victor Valdest veszítette el sérülés miatt az idény hátralevő részére. Másnap jelezték, hogy nem akarnak igazolni senkit a helyére, most már nem is tudnak.


Ez történhet a Barcával

A katalán klubnak kilencven napja maradt a fellebbezésre, ha a döntés jogerőssé válik, a Barca versenyképessége alaposan visszaeshet. Rögtön leghátul kezdődnek a problémák, mert az eddigi első számú kapus, Victor Valdes nem hosszabbított szerződést, és a nyáron távozik (más kérdés, hogy még hónapokig sérült). A helyére megvan a kiszemelt a mönchengladbachi Marc-André ter Stegen személyében, csakhogy az ő érkezése még nem tekinthető hivatalosnak és a kizárás miatt könnyen lehet, hogy nem is lesz az. Valdes jelenlegi helyettese, José Manuel Pinto pedig nagyon messze van a hosszútávú megnyugtató megoldástól. A védelemből az idény végén visszavonul a csapatkapitány, Carles Puyol, az ő helyén tehetséges, de rutintalan fiatalok vannak, itt így is jobb a helyzet, mint a kapuban. Ide egyébként mindenképpen igazolt volna a Barcelona, akárcsak egy sorral előrébb, a kevés játéklehetőség miatt vélhetően távozó kameruni Song helyére egy védekező középpályást. A játékszervezésért felelős focisták közül a 34 esztendős Xavinak lassan meg kellene keresni az utódját, könnyen lehet, hogy az ő posztjára is lett volna kiszemelt. Egyedül a támadósorban nincs probléma, a Neymar, Messi, Pedro, Alexis Sanchez, Tello sor nagyobb vész esetén kiegészülve a kölcsönben szereplő Bojannal kihúzhatja a kérdéses periódust.