A Barca volt és jelenlegi elnöke összesen tíz év börtönt is kaphat

Fotó: Getty Images / David Ramos

-

Sandro Rosellre hét év három hónap, Josep María Bartomeura két év három hónap börtönt kért José Perals spanyol ügyész – írja spanyol lapértesülésekre hivatkozva az NSO.


A volt és jelenlegi elnök ellen március 13-án emeltek vádat a labdarúgócsapat brazil sztárjának, Neymarnak a leigazolása kapcsán. Hűtlen kezeléssel és adócsalással vádolják őket, mivel olyan „labirintust” hoztak létre különböző szerződésekkel, mellyel megpróbálták eltitkolni a csatár valós vételárát.

A katalán klub 2013 nyarán – eredeti közleménye szerint – 57 millió euróért szerezte meg Neymart, ugyanakkor Ruz azt mondta, ez az összeg valójában legalább 83,3 millió euró volt, így a vád szerint az egyesület valamivel több mint 2,8 millió euróval kevesebb adót fizetett be, mint kellett volna.

Az ügyben az egyik klubtag, Jordi Cases nyújtott be bírósági keresetet, melyben hűtlen kezeléssel vádolta meg Sandro Rosell akkori elnököt azt állítva, hogy hamis szerződéssel eltitkolta, mennyit fizetett valójában a Barcelona a brazil csatárért. Rosell azóta már lemondott posztjáról, igaz, utódja, Josep Bartomeu is megerősítette, hogy 57 millió euróba került a játékos. Ugyanakkor pár nappal azt követően, hogy a spanyol államügyészség tavaly februárban adócsalás vádjával eljárást indított, a Barcelona – elővigyázatosságra hivatkozva – 13,6 millió euró adót befizetett utólag.

Bartomeu tavaly januárban lett a Barcelona elnöke, alig egyéves regnálása után a nyárra előrehozott választást hívott össze, pedig a mandátuma a 2015/16-os idény végéig szól. A bírósági tárgyalás időpontját még nem jelölték ki.