A Barca-drukkerek Brüsszelhez fordulnak a katalán zászló védelmében

Fotó: NurPhoto / Joan Valls

-

A politikai jelképek tiltását hangoztatva a függetlenség és a demokrácia jelképét nem vehetik egy kalap alá a náci szimbólumokkal – írják.


A Manifesto Blaugrana nevű szurkolói csoport beadvánnyal fordult az Európai Parlamentben (EP) ülő katalán képviselőkhöz. Ebben azt kérik, hogy az EP indítványozza az UEFA-nak, hogy vizsgálja felül a politikai jelképek stadionokban való tiltására vonatkozó előírását. A katalánok nehezményezik, hogy a katalán zászló is a tiltott jelképek között szerepel.

„Az UEFA nem korlátozhatja az európai emberek szólásszabadságát. Az pedig végképp elfogadhatatlan, hogy a függetlenségért vívott küzdelmünket jelképező zászlót egy kalap alá veszik a fasiszta, náci és rasszista szimbólumokkal” – áll a kiadványban.

A beadványt író csoport szerint az UEFA-nak továbbra is fel kell lépnie a fasizmus, a rasszizmus és a stadionokban tapasztalható erőszak ellen, de „nem büntetheti a polgári és szabadságjogok szabad kifejezését”.

A Katalán Nemzeti Párt (ANC) ezzel egy időben gyűjtést kezdett tagjai között, melynek célja 35 000 euró összeszedése, amelyből 30 000 kis katalán zászlót vehetnek, melyeket majd a szurkolók lengethetnek a BATE Boriszov elleni szerdai BL-mérkőzésen.