A barátságtalan zseni, aki csak a kosárlabdába szerelmes

Fotó: AFP / MIKE FIALA

-

Kobe Bryant 1996-ban mutatkozott be az NBA-ben, a Los Angeles Lakers csapatánál. Most ugyanúgy a Lakers játékosaként vonul vissza a profi kosárlabdától. Hogyan szállt versenybe Michael Jordannel és Shaquille O’Neallel, majd hogy tudott megújulni a kétezres években? Miként lett egy magának való kosárlabdázóból az amerikai feketék ikonja?


Spike Lee 2008-ban forgatott dokumentumfilmet Kobe Bryantről az ESPN csatornának. A polgárjogi aktivistaként is ismert rendező az amerikai feketék jogainak egyik leghangosabb és legbefolyásosabb szószólója, aki klasszikussá vált filmet készített a gettóbeli etnikai feszültségekről (Szemet szemért), életrajzi mozit forgatott Malcolm X-ről, és összeveszett Quentin Tarantinóval, mert szerinte fehér rendezők filmjeiben otrombaság niggerezni.Bryantet azért választotta alanyául, mert szerinte a kétezres évek végére a kosárlabdázó az egyik legjelentősebb afroamerikai ikonná vált. Filmje, a Kobe Doin’ Work ugyanakkor közel sem Bryant hozsannázásáról szól, nem híres NBA-játékosok és edzők mesélik el, mekkora játékos Kobe. Ehelyett egyetlen meccs felvételét látjuk Bryant kommentárjával – és nem mellesleg Lee és Darren Aronofsky állandó operatőre, Matthew Libatique dinamikus képein –, mert a rendező alapfeltevése szerint Bryantet munka közben ismerni meg a legjobban.Semmi nem érdekli, csak a kosárlabda

Ha rá akarunk mutatni az 1996 óta az NBA-ben kosárlabdázó, most visszavonult Kobe Bryant jelentőségére, azzal érdemes kezdeni, hogy számos zseniális sportolóhoz hasonlóan őt sem érdekli semmi más, csak a játék. Nem is nagyon volt lehetősége, hogy másfelé is elinduljon az életben: a középiskolából egyenesen draftolták az NBA-be, első dobóhátvédként a liga történetében.


Kobe Bryant 1997-ben, 18 évesen


A Kobe Doin’ Workben minden második megjegyzése az, hogy mennyire imádja a játékot, vagy hogy utálja, ha az ő csapata támadásából szerez pontot az ellenfél. Csak a játékkal kapcsolatos dolgokról beszél szenvedélyesen, nem a Los Angeles Lakersről, ahol teljes profi karrierjét töltötte, vagy csapattársairól, akiket udvariasan megdicsér ugyan („mindannyiuknak nagy a játékintelligenciája”), de érezhetően inkább kollégákként, mintsem barátokként vagy bajtársakként gondol rájuk. A meccs előtti közös rituáléról azt mondja, „nincs túl sok kedvem hozzá, de a többiek szeretik, szóval csinálom.”


Stanley Johnson és Kobe Bryant


Megható olvasmány Bryant tavaly novemberi búcsúverse, amelyben bejelentette visszavonulását, és amelyet magához a kosárlabdához címzett. Mégis kinek címezte volna?


Izzadva, sérülten játszottam
Nem a kihívás miatt
A TE hívásod miatt
Mindent megtettem ÉRTED
Mert ezt kell csinálni
Ha azt érzed, hogy élsz
És miattad úgy éreztem, élek.

johnson bryant

Magic Johnson, Kobe Bryant és Lisa Leslie 1998-ban


A versengés tartotta életben

A sportág egyik legnagyobb közhelye a kérdés, hogy ki a nagyobb játékos, Michael Jordan, vagy Kobe Bryant. Nem az a lényeg, hogy ezt eldöntsük: Jordan több rekordot állított fel, míg Bryant 15 helyett 20 szezonon át teljesített a legmagasabb szinten – valószínűleg kettejük közül az előbbi a különlegesebb, egyedibb tehetség.


Jordan Bryant

Michael Jordan és Kobe Bryant 1998-ban


Az összehasonlításhoz viszont maga Bryant adott alapot, amikor Jordannel való első találkozásuk alkalmával azonnal biztosította róla riválisát, hogy egy az egy ellen jobb nála. Legalábbis ezt írja könyvében Phil Jackson, a legendás edző, aki bajnoki címeket nyert a Jordan-féle Bullsszal és a Bryant-féle Lakersszel is. Ha van is némi utólagos mítoszgyártás a sztoriban, akkor is biztos, hogy Bryantnek fontosabb volt, hogy a legjobb legyen, mint az, hogy jól kijöjjön csapat- és sporttársaival.


BKN-WIZARDS-LAKERS-JORDAN

Bryant megöleli Jordant (2002)


Shaquille O’Neallel való vetélkedése például önálló, részletes Wikipédia-szócikket kapott. Kiderül belőle, hogy Shaq – a legnagyobb játékosegyéniség, akivel Bryant karrierje során egy csapatban játszott – eleinte csak cukkolta a statisztikákra, elemzésekre különös gondot fordító, csapattársaival viszont ritkán barátkozó Bryantet, majd meglepve látta, hogy ez mennyire dühíti a másikat.


BKN-NBA-FINALS-NETS-LAKERS-O'NEAL-BRYANT

Shaquille O'Neal és Kobe Bryant 2002-ben


Ettől kezdve 2004-ig, az utolsó idényig, amelyben együtt játszottak, folyamatosan üzengettek egymásnak a sajtón keresztül. Bryant az edzőtáborban szóvá tette, hogy O’Neal nincs a legjobb formában. Egy évvel később Bryant nemierőszak-ügye miatt később ért oda az összetartásra, de Shaq már az érkezése előtt úgy fogalmazott, „itt a teljes csapat.”


BKN-PACERS-LAKERS-BRYANT-O'NEAL TROPHY

Bryant és O'Neal 2000-ben


Apropó, nemi erőszak: Bryant 2003-as ügyében végül nem született ítélet, a nő, akivel a kosaras lefeküdt egy coloradói szállodában, visszavonta a vádat. Itt sem tudni, mi pontosan az igazság, annyi biztos, hogy Bryant nem veszítette el a szponzorait, és játékosként az ügy után nőtte ki magát igazi klasszissá.


Jobb volt, mint a csapata

A Bryant-féle Lakers ugyan a kilencvenes években végig az NBA legjobb csapatai között volt, de bajnokságot csak Michael Jordan első visszavonulása és a Chicago Bulls tündöklésének vége után tudott nyerni. Az ezredfordulón nem volt náluk jobb csapat: a Bryanttel, O’Neallel, Derek Fisherrel felálló Lakers végre beérett. Shaq eligazolása után – amelyet sokan éppen a Bryanttel való konfliktusuk számlájára írnak – viszont 2009-ig nem tudtak ismét bajnoki címet szerezni.


kobe bryant


A második csúcsidőszakhoz arra volt szükség, hogy Bryant igazi vezéregyéniséggé váljon, aki végre előbbre helyezi a csapat érdekeit a saját dobószázalékánál. Ezekben az években egyértelműen ő vitte a Lakerst a hátán: 2008-ban a liga, a következő két évben a döntő legértékesebb játékosává (MVP) választották. Ekkor készült róla Spike Lee filmje, ekkor vált valódi ikon Bryantből, aki a '90-es évekbeli NBA veteránjaként tudott a liga legeredményesebb játékosai között maradni.


bryant MVP

Bryant örül az MVP-címének


Az utóbbi évek viszont a fokozatos lecsúszás dicstelen időszakát hozták el a Lakers számára. Tavaly 21 megnyert és 61 elveszített meccsel a csapat a története legrosszabb szezonját produkálta, idén pedig ezt is alulmúlta, mindössze 17 győzelemig jutott, noha Bryant meg sem állt hatvan pontig a hihetetlen búcsúmeccsén.

A 2009-es és ’10-es bajnokcsapatból jóformán csak Bryant maradt a keretben, nincs már itt Derek Fisher, Pau Gasol vagy Lamar Odom sem. Steve Nash levezetni jött a Lakersbe, Dwight Howard egyetlen évadot töltött Los Angelesben. Bryanten kívül ma nincs nagy formátumú játékos a Lakersben, a fiatalítási hullámnak pedig két-három év múlva lehet meg az eredménye.


kobe bryant


Most, amikor a Bryanthez hasonlóan fiatalon nagyon magas szintre jutott, de nála brutálisabb fizikumú LeBron James az NBA legnépszerűbb játékosa, Stephen Curry pedig minden meccset csodát tesz, Kobe Bryant megunta, hogy egy nála sokkal gyengébb játékosokból álló csapatot cipeljen a vállán.

Nem tudom, hogy valaha fontolgatta-e komolyan, hogy másik csapathoz igazol, de ennek a döntésnek most már nem lett volna értelme: Bryant saját fizikai korlátait felismerve a visszavonulás mellett döntött. A munkamániás játékos az NBA nélkül egy darabig biztosan elveszett ember marad, az NBA pedig szürkébb és varázstalanabb lesz nélküle.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS