A bankokat noszogatja az MNB

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Jövőre tényleg véget ér a Növekedési Hitelprogram, ám a jegybank sima átmenetet ígért. Többek között úgy, hogy a bankokat igyekeznek rávenni több céges hitel nyújtására.


Új programmal igyekszik élénkíteni a vállalati hitelezést a Magyar Nemzeti Bank (MNB). 2016 januárjától a Növekedési Hitelprogram (NHP) fokozatos kivezetése mellett elindítják a Növekedéstámogató Programot (NTP) és meghirdetik a Piaci Hitelprogramot (PHP) is - jelentette be a jegybank.

Jövőre tehát még elérhető lesz az NHP, amelynek két szakaszában, illetve az NHP+ programban több mint 28 ezer mikro, kis- és középvállalkozás jutott kedvező hitelhez 1800 milliárd forintot meghaladó értékben. A jegybank közleményében emlékeztet: ez hozzásegített ahhoz, hogy újra növekedésnek induljon a kkv-k hitelállománya.

Az a cél azonban nem teljesült, hogy a bankok piaci alapon is erősítsék a hitelezést a szektor számára, inkább standard termékként kínálják az MNB segítségével biztosított hiteleket. Ezért döntött a jegybank az NHP fokozatos kivezetéséről, ám továbbra is vállalja azt, hogy az átállást segíti.

Ez a segítség az NTP, amelynek keretében két konstrukcióban kínálhatnak a bankok a kkv-knak forrást, 300-300 milliárd forintos keretösszegben. Az első pillérben az NHP-hoz hasonlóan 0 százalékos kamat mellett biztosítanak refinanszírozást a hitelintézeteknek, amelyet azok legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett hitelezhetnek tovább forintban a vállalkozásoknak. Szűkül azonban a hitel céljainak köre, továbbá 1 milliárd forintra csökken a maximálisan felvehető hitelösszeg. A második konstrukció a hosszú lejáratú devizafinanszírozás piaci torzulásait igyekszik kezelni a jegybank a devizahiteles cégek segítésével.

Új eszközökkel igyekeznek növelni a bankok hitelezési aktivitását is. Ennek a kerete a PHP, amelyben például jegybanki garanciát nyújtanak, illetve engednek a bankok számára előírt tőkekövetelmények nagyságából. Cserébe azt várják el, hogy a hitelintézetek növeljék a kkv-k számára nyújtott hitelállomány nagyságát.