A bankok akarják a magáncsődöt – az emberek nem

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Meilun

-

A Magyar Bankszövetség főtitkára visszautasít minden alaptalan kritikát a magáncsődről és annak eredményéről. Kovács Levente közölte: a szövetség és a magyar bankszektor minden tagja teljes mértékben elkötelezett a családi csődvédelem intézménye mellett, de szükségesnek tartják a szabályok finomítását.


Rétvári Bence, a KDNP alelnöke a Magyar Idők pénteki számában azt mondta, hogy a bankok nem segítik az adósokat, kevés információt adnak a csődvédelemről érdeklődő ügyfeleknek, ez pedig gátolja annak terjedését.

Az adatok szerint a magáncsőd intézménye teljes csőd, alig néhány százan vették mindeddig igénybe. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára felidézte, hogy a hitel-visszafizetési nehézségekkel küzdő jelzálogadósoknak a kormány, a jegybank és a bankszektor szoros együttműködésben több megoldási programot dolgozott ki. Így alakították ki a Nemzeti Eszközkezelőt, amely több tízezer családnak nyújtott segítséget. Jegybanki ösztönzésre, az NGM-mel közösen sikerült a teljes lakossági devizahitel-állományt forintosítani, új elemként pedig a családi csődvédelmet az Igazságügyi Minisztériummal és a Nemzetgazdasági Minisztériummal szimbiózisban rekordidő alatt dolgozták ki és vezették be – sorolta a bankszövetség főtitkára.

„Többször felhívtuk a figyelmet, hogy éppen a rendkívül rövid előkészítési idő miatt minden bizonnyal szükség lesz további finomításokra, például az adminisztratív ügyfélterhek csökkentésére a rendszer hatékony működtetése érdekében” – tette hozzá.

Mint Kovács Levente megjegyezte, a családi csődvédelem azoknak a túladósodott ügyfeleknek nyújt hathatós segítséget, akik az adósságrendezés vagy az állami csődgondok szigorú feltételeket szabó támogatása mellett szeretnék rendezni fizetési helyzetüket. A bankszektor minden érdeklődő ügyfelet pontosan tájékoztat a lehetőségről, sőt aktív megkereséssel is kínálja ezt a megoldást.

„Ezért vissza kell utasítanom minden, a helyzet nem ismeretéből fakadó olyan kijelentést, mely alaptalan állításokat fogalmaz meg a kormányzat által létrehozott Családi Csődvédelmi Szolgálat által működtetett magáncsődről és annak eredményéről – hangsúlyozta Kovács Levente. – A magáncsőd bevezetésének nemzetközi gyakorlata az, hogy az indulást követő évek után, immár a helyi tapasztalatok birtokában fejlesztik tovább a rendszert. Jellemzően ezt követően valósulhat meg a rászoruló ügyfelek széles körű bevonása.”