A bangkoki merénylet két új gyanúsítottját keresi a thai rendőrség

Fotó: AFP / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

-

A thaiföldi rendőrség letartóztatási parancsot adott ki hétfőn a bangkoki merénylet két újabb gyanúsítottja ellen.


Az ügyben szombaton tartóztattak le két férfit, köztük egy török állampolgárt lakásában. Akkor azt közölték, hogy a török férfi ruháin robbanószernyomokat találtak, lakásában pedig több csomag csapágygolyót.


A hétfőn bejelentett két új gyanúsított egy 26 éves thaiföldi nő és egy negyvenes éveiben járó, ismeretlen állampolgárságú, külföldi férfi. A nő a róla közölt fényképen muzulmán fejkendőt visel. Ő bérelt a külföldi férfinak egy lakást, amelyben a nyomozók a hét végén műtrágyát, digitális órákat és egy detonátort találtak – közölte egy rendőrségi szóvivő.

Az Eravan hindu szentélynél augusztus 17-én elkövetett merényletnek húsz halálos és több mint száz sebesült áldozata volt. A halottak között 14 külföldi, közülük heten a szárazföldi Kínából, illetve Hongkongból érkeztek.

A merénylet elkövetőjeként mindeddig nem jelentkezett senki. A rendőrség közölte, hogy mobiltelefon-hívások alapján nyomoznak egy bizonyos hálózat után, de többet nem árultak el.

Noha a nyomozásban az első jelentősebb eredménynek a szombati letartóztatások számítanak, Szomjot Pumpunmuang rendőrfőkapitány úgy döntött, hogy a hárommillió baht (23,5 millió forint) nyomravezetői díjat a nyomozásban jól teljesítő rendőröknek adják oda. Ezt azzal indokolta, hogy motiválni akarja a rendőröket, és igazolni, hogy a thaiföldi rendőrség jól végzi a munkáját.