A baloldal mellett a Jobbikra is össztüzet zúdít a Fidesz

-

A baloldal után a Jobbikot is támadja a Fidesz.


Szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét, hogy a Jobbik Orbán Viktor ellenzéke, aki a Jobbikra szavaz, az ellenzéket támogatja – mondta Zsigó Róbert kedden egy más témában tartott sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, ha valaki az ellenzékre adja le a voksát, akkor hozzájárul ahhoz, hogy visszatérjen a Gyurcsány-korszak – idézi a Fidesz.hu. Ezzel hivatalossá vált, hogy a Fidesz ellenfélnek tartja a Jobbikot, és reális veszélynek értékeli, hogy a saját szavazótáborából veszíthet a Jobbik miatt. A kampány alatt a kormánypártok mostanáig nyíltan csak a baloldalt támadták. A Jobbikot nem kritizálták, ehelyett inkább arra koncentráltak, hogy jellemzően jobbikosként ismert témákat dolgozzanak fel sajátjukként. Ilyen volt a bűnözés és a rend témája, vagy a német megszállás emlékművének ügye. Az Origo riportja alapján Fidesz ezektől a lépésektől azt várta, hogy sikerül szélsőséges szavazókat is a Fidesz-táborban tartani. Ugyanezen riport háttérbeszélgetései alapján egy hete még nem is tűnt valószínűnek, hogy a stratégiát vált a Fidesz. Most mégis megtette. És nyíltan szembeszáll a Jobbikkal a Fidesz. Ennek volt az első jele Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes március 23-i interjúja a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Ebben egy lapon említette a baloldalt és a Jobbikot azon az alapon, hogy szerinte történelmileg mind a két párt a demokrácia ellensége. A teljes szöveghely az MTI alapján:
Az MSZP soha nem tagadta meg sem a Kommunisták Magyarországi Pártját, sem a Magyar Dolgozók Pártját, sem a Magyar Szocialista Munkáspártot. Ez az oka annak, hogy miközben mintha megtanulták volna, hogy miként kell viselkedni egy demokráciában, ha hirtelen reagálnak, akkor mégis előtör belőlük a százéves múlt. (...) A radikálisok mindig is közel voltak egymáshoz; példaként említette, hogy a két világháború közötti Németországban azonos volt a kommunisták és a nemzetiszocialisták alapprogramja: a demokrácia felszámolása.
Ezen mondatok történelmileg helytálló voltát nyilván sokan kétségbe vonják ugyan, elhangzásuk értelmezéséhez azonban fontos tudni, hogy amióta mérik, a Jobbik mindig is a Fidesz táborából csalta el a legtöbb szavazót.

Az utolsó ilyen nyilvános felmérés alapján 2012-ben a Jobbik-szavazók  2010-es pártpreferenciái a következők voltak:

Jobbik szavazók retrospektív Forrás: Republikon Intézet