A baloldal egyszerre száz helyszínen tüntetne a kormány ellen

-


Száznál több településre szerveznek korrupcióellenes demonstrációt a baloldali ellenzéki pártok áprilisban. Erről állapodtak meg az MSZP, a DK, az Együtt és a PM képviselői - írja a Népszabadság.

A lap szerint az időpont valószínűleg április 19. lesz, bár ezt még nem véglegesítették. A dátum ismeretében döntenek majd arról, hogy a különböző településeken ki feleljen a szervezésért.

A koncepció az, hogy minden helyszínnek lesz egy felelőse: az eddigi tapasztalatok alapján Budapesten és valószínűleg Pécsen is civilekre bíznák a tüntetés megrendezését, a felszólalók kiválasztását. A vidéki helyszínek többségében azonban a pártoké lehet feladat.

Az országos akcióra Juhász Péter, az Együtt alelnöke tett javaslatot. Eredetileg jövő szombati időpontot javasolt, de a PM és részt venni kívánó civil szervezetek is azt jelezték, tíz nap kevés a szervezésre. A rá következő hétvége húsvét, április 12-én pedig Tapolcán lesz időközi parlamenti választás, ezért a legvalószínűbb időpont április 19.

A tüntetésekhez egységes arculatot terveztek, ezen egy áthúzott korona látható az „Országos tüntetés a korrupció kormánya ellen több mint száz településen" felirat alatt.

Juhászék az LMP-t is bevonták volna a szervezésbe, de a párt ezt elutasította, mondván, nem vállalható, hogy egy rendezvény keretében tüntessenek a korrupció ellen olyan szereplőkel, akik „néhány éve még egy ugyancsak korrupt kormány működtetői voltak".