A baloldal alakíthat kormányt Macedóniában

Fotó: AFP / ROBERT ATANASOVSKI

-

A jelek szerint az államfő elfogadta a nyugat érveit, és Zoran Zaev lehet az új szkopjei miniszterelnök.


Több hónapos huzavona után szerdán Zoran Zaevet, a macedón szociáldemokraták elnökét bízza meg kormányalakítással Gyorge Ivanov macedón államfő. Az államfő a nemzetközi nyomás erősödése miatt változtatta meg döntését, és nem akarta, hogy megismétlődjenek az áprilisi erőszakos események.

A jobboldali tüntetők azért törtek be a szobránye épületébe, mert a parlamenti többség a macedóniai albán politikust, Talat Xhaferit választotta meg házelnöknek – a bukott kormánypárt, a VMRO-DPMNE pedig hetek óta az albán pártok ellen heccelte szavazóit. A tiltakozók megverték a baloldali és az albán politikusokat, a rendőrség viszont nem sokat tett az atrocitások ellen.

A decemberi választásokat a jobboldali VMRO-DPMNE nyerte, de az 51 mandátum a 120 fős parlamentben nem elég a többséghez. A baloldali SZDSZM 49 képviselője viszont megállapodott az albán kisebbség pártjaival, és jelezték, hogy megvan a stabil többségük.

A VMRO-DPMNE káderéből lett államfő, Ivanov azonban nem akarta Zaevnek adni a megbízást, mert szerint a szociáldemokrata politikus eleget tesz Albánia és az albánok érdekeinek, és veszélyezteti Macedónia egységét. A VMRO-DPMNE és Nikola Gruevszki államfő ugyanis egy új választást akartak kikényszeríteni.

A parlament megrohamozása után az USA és az EU világosan jelezte: nem fogadják el Ivanov érveit, nem támogatják az újabb választásokat, Xhaferit – aki a VMRO-DPMNE kormányában védelmi miniszter is volt – a parlament elnökének tekintik.

Macedóniában hónapok óta tart a fizikai erőszakkal kísért politikai válság. Ebben Ivanov szerdai bejelentése az első pont, amikor felmerül az enyhülés lehetősége