A balkáni útvonalon jutott be Európába két párizsi terrorista

-

A belügyminiszter és a francia miniszterelnök is meg van győződve arról, hogy két párizsi támadó a balkáni migrációs útvonalon jutott vissza Európába.


A francia hatóságok azt gyanítják, hogy Abdelhamid Abaaoud és egy társa menekültnek álcázva jutott be az Európai Unióba. A francia belügyminiszter a 129 halálos áldozatot követelő támadás után már kijelentette, hogy "nagy a valószínűsége" annak, hogy Szíriából a menekültekhez csatlakozva térnek vissza terroristák Európába. Akkor ezt arra alapozta, hogy az egyik támadó mellett szír útlevelet találtak, ám az okmányról bebizonyosodott, hogy hamis volt.

Arról, hogy a terroristák a menekültek között rejtőztek el a Michael Valls francia miniszterelnök is beszélt csütörtök esti tévéinterjújában. Valls azonban azt is hozzátette, hogy nem szabad elfelejteni, hogy más támadók viszont Belgiumban és Franciaországban éltek háborítatlanul.

A Le Monde értesülése szerint az útlevelet a Görögországban keződő balkáni migrációs útvonalon regisztrálták. Az Europol és az Interpol a pénteki támadások óta dolgozik azon, hogy szigorítsa az útlevelek szűrését. Az erősebb határőrizet lesz az egyik kulcskérdése a külügyminiszterek pénteki csúcstalálkozójának is a Reuters által megszerzett dokumentumok szerint.

A rendőrség arra gyanakszik, hogy a Bataclan klubot támadói közé tartozó Samy Amimour is a migránsokkal érkezhetett vissza Európába. A Le Monde szerint a férfi ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben. Abaaoud ellen is nemzetközi körözés volt, ráadásul őt egy húszéves belgiumi börtönbüntetés is várta volna. Salah Abdeslam, akit lövöldözéssel gyanúsítanak és még körözik, a saját útlevelével tért vissza Szíriából.