A baljós jelek ellenére Kenya elnökválasztásra készül

Fotó: AFP / JENNIFER HUXTA

-

Az ellenzék vezetője bojkottra szólított. Kisumu kormányzója szerint az embereknek joguk lesz fellázadni.


Megismétlik a kenyai elnökválasztást csütörtökön, mert a legfelsőbb bíróság határozatképtelenség miatt nem tudott dönteni szavazás elhalasztását kérő beadványról. David Maraga, a legfelsőbb bíróság elnöke szerint a testület nem tudott határozni az utolsó pillanatban beadott petícióról, mert hét tagjából öt nem jelent meg a testület ülésén.

A petíciót három kenyai – köztük egy emberi jogi aktivista – adta be arra hivatkozva, hogy a nem adottak a szabad, igazságos és hiteles választások feltételei.

A nairobi felső bíróság szerdán úgy határozott, hogy a körzeti választási tisztségviselőket törvényellenesen választottak meg. Ezért az ellenzék jogásza azt mondta, hogy az elnökválasztás nem lesz legitim. A kenyai alkotmány szerint csak a legfelsőbb bíróság halaszthat el választást, és mivel a testület nem tudott határozni, a választás megtartását a felső bírósági döntés nem tudja megakadályozni.

Kisumu tartomány ellenzék-párti kormányzója szerint ha megtartják a választásokat, akkor az embereknek jogalapjuk lesz arra, hogy fellázadjanak. Kisumuban a tüntetők a legfelsőbb bíróság bejelentése után kövekkel, botokkal és égő gumiabroncsokkal torlaszoltak el több utat.

Raila Odinga, az ellenzéki Nemzeti Szuperszövetség (NASA) vezetője felszólította híveit, hogy bojkottálják a csütörtöki "választási színjátékot", s erre vegyék rá barátaikat és szomszédjaikat is. Bejelentette azt is, hogy ellenzéki szövetsége a kormánnyal szembeni ellenállási mozgalommá alakul át.

Odinga azonban nem tett le az elnökválasztás megismétléséről sem, és 90 napon belül új választások kiírását követelte.

Az augusztusi elnökválasztás eredményét a legfelsőbb bíróság szeptember elején megsemmisítette, mert a választási bizottság alkotmányellenesen bonyolította le a szavazást, és megtagadta számítógépes rendszerének felülvizsgálatát. Az eredmények szerint Uhuru Kenyatta elnök a szavazatok 54 százalékával másodszori hivatali időszakra is mandátumot szerzett volna. Odinga szerint manipulálták a választási bizottság számítógépeit, hogy biztosítsák Kenyatta győzelmét. Az EU és a civil szervezetek viszont érvényesnek ítélték a választást.