A Balatonnál ez is hiányszakma lett

-

Hamarosan kezdődik a fesztiválok jegyértékesítési kampánya, a biztonsági cégek azonban még nem tudják, kik fogják intézni a beléptetést, kik vigyáznak majd a bulizókra.


A Balatonnál már nem csak pincérből nincs elég: hiány van biztonsági őrből is. Ez a fesztiválszezonban jelentős problémát okozhat – írja a Népszabadság. Tízezerre becsüli a vagyonőrhiányt a szakmai kamara elnöke. Német Ferenc szerint a nyári fesztiválok, nagy tömegrendezvények biztonsági cégeinek jelentős fejfájást okoz, hogyan állítják majd ki a szerződésben vállalt létszámot.

Sokan Ausztriában kamatoztatják a biztonságiparban szerzett tapasztalataikat: egy gyorstalpalós képzés után magyar vagyonőr-képesítéssel ott is el lehet helyezkedni, jóval nagyobb bérért. Nem kevesen vannak a pályaelhagyók, akiket jórészt a munkaügyi központok képeztek ki vagyonőrnek, de nem hajlandók a szakmában maradni. A megbízók a munkaerőhiány ellenére sem hajlandók emelni a megbízási díjakon. Részben azért nem, mert még nekik sincs miből többet adni, másrészt, mint szakmai szövetségeik fogalmaztak, „a piacon kapható vagyonőrök szakmai tudása ennyit ér”.

Egyre nagyobb az igény a speciálisan képzett vagyonőrök iránt, akik áruházakat, sportrendezvényeket vagy éppen fesztiválokat tudnak biztosítani. „Minden rendezvény más és más követelményt támaszt a vagyonőrökkel szemben, de a szakma ezt a pluszigényt még nem képes kielégíteni” – írja a Népszabadság.