A balatoni kisboltok nem örülnek a vasárnapi boltzár visszavonásának

-

A balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség szerint felemás a tó körüli kisboltok tulajdonosainak öröme a vasárnapi zárvatartás eltörlését illetően. Nekik ugyanis kifejezetten jól jött elő- és utószezonban a boltzár – nyilatkozta Balassa Balázs, a szövetség elnöke az MTI-nek.


A Balatoni Szövetség a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény elfogadásakor nem annak eltörlését, hanem módosítását kezdeményezte még tavaly márciusban, végül azonban a balatoni üzletek nem kaptak semmilyen mentességet a boltzár alól. Aztán a nyári főszezonban tapasztalt nehézségek után ősszel már az illetékes tárcához fordult a szervezet azzal a konkrét kéréssel, hogy idén az üdülőrégióban az adventi időszak helyett nyáron, a csúcsszezonban tarthassanak nyitva az üzletek, a jogszabályban megengedett 5 helyett 8 választott vasárnapon. A BSZ kezdeményezte azt is, hogy a 200 négyzetméternél kisebb üzletekben alkalmazottakat is bevonhassanak a hétvégi munkába, de szigorúan hétvégi pótlék megfizetésével. A korábbi hírek szerint ezek a kezdeményezések sem vezettek végül konkrét döntések meghozatalához.

Balassa Balázs most kifejtette, hogy a törvény teljes visszavonását már csak azért sem szerették volna elérni, mert a balatoni turisztikai szolgáltatók visszajelzései szerint az elő- és utószezonban érezhető forgalomnövekedést hozott a vasárnapi boltzár. Ráadásul több bolttulajdonos kifejezetten örült annak, hogy úgy pihenhetnek nyugodt szívvel vasárnap, hogy a nagy ellenfelek, a multik is kénytelenek zárva lenni aznap.

A BSZ elnöke szerint a teljes visszavonás a munkavállalókra nézve sem lenne szerencsés, hiszen a korábbi állapot visszaállítása nem garantálja számukra a vasárnapi munkavégzésért járó pótlékot, márpedig ennek jogszabályba foglalása fontos lenne.