A bajorok visszaküldenék a menekülteket Ausztriába

Fotó: MTI/EPA/DPA / BENJAMIN NOLTE

-

A menekültválság által leginkább érintett Bajorország miniszterelnöke, Horst Seehofer tartományi miniszterelnök három lépést fontolgat. A legdrasztikusabb az, hogy be sem engedik a menedékkérőket, hanem visszaküldik a szomszédba.


Pénteken összeül a bajor kormány, és vélhetően olyan intézkedéseket hoz, ami mérsékli a menekültek beáramlását. A Spiegel német lap információi szerint a következő három lépést fontolgatja Horst Seehofer tartományi miniszterelnök:
  1. A tartományi határon a repülőtéri megoldás mintájára tranzitzónákat hoznak létre, így előznék meg az illegális belépést. Noha a németeknél a határvédelem a szövetségi rendőrség dolga, ezeket a zónákat a bajor rendőrség védené. Az Európai Bizottság a lap szerint éppen nemrég utasította el a német-osztrák határon létrehozandó tranzitzónák ötletét, mondván, az ellentétes az uniós joggal.
  2. Bajorország más tartományokba irányítja a hozzájuk érkező, menekültekkel teli vonatokat. Az elmúlt időszakban a müncheni pályaudvar volt a legtöbb menedékkérő célállomása.
  3. Az Ausztriából érkező menekülteket buszokkal vinnék vissza Ausztriába. A jelenlegi menekültáradat egyébként is megsérti a dublini egyezményt. Ha Ausztria továbbra sem tartja be az európai jogszabályokat, Németországnak meg kell vizsgálnia a menekültek határon történő elutasítását, mondta a bajor belügyminiszter a Süddeutsche Zeitungnak.
Jelenleg a németek elvileg egyfajta speciális számítási módszerrel osztják el a tartományok között a menekülteket, a bajorok szerint azonban ez nem működik megfelelően. Éppen ezért fontolják meg ezeket az intézkedéseket. Vészhelyzetben az ember sérthet jogot, márpedig ez a bajorok szerint lényegében önvédelem lenne, például Ausztriával szemben, illetve a többi tartománnyal szemben, mivel a bajorok már most is több menekültet fogadtak, mint kellett volna az elosztási szabályok szerint, vélekedett Seehofer.