A bajor miniszterelnök szerint szükség van Orbánra a megoldáshoz

-

A menekültválság megoldásához szükség van Magyarországra, a schengeni határállamokat pedig segíteni kell, és nem démonizálni őket – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök vasárnap este Münchenben.


Horst Seehofer elmondta, hogy telefonon beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Véleménye szerint Orbán Viktor és „Magyarország nélkül nem lehetséges a problémák megoldása”. Kijelentette: mindenkinek ki kell szabadulnia az „álomgyárból”, mert „szükségünk van Orbánra a téma megoldásához”.


Seehofer a tartományi kormány válságülése után nyilatkozott, miután Németország belügyminisztere bejelentette, hogy az osztrák határon visszaállítják az ellenőrzést. Azt mondta, hogy az intézkedés bajor kezdeményezésre történt. Erről telefonon állapodott meg Angela Merkel kancellárral és a szociáldemokrata Sigmar Gabriel alkancellárral.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter hozzátette: az ellenőrzés visszaállítása egyelőre határozatlan időre szól, és ha „kitérő mozgásokat” tapasztalnak, megfontolják, hogy más határszakaszokra is áthelyezik az intézkedés súlypontját.

Horst Seehofer – aki egyben a szövetségi szinten a szociáldemokratákkal (SPD) nagykoalícióban kormányzó CDU/CSU pártszövetség kisebbik pártja, a CSU elnöke is – szerint a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása elkerülhetetlen volt, mert a „jogállamiság kapitulációja” fenyegetett az emberáradat miatt. A folyamatokat szabályozott mederbe kell terelni, „rendszerre, rendre, szabályokra van szükségünk” – jelentette ki.

Németország elérkezett a lehetőségei határához, a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása nélkül „Törökország, a Közel- és a Közép-Kelet valamennyi menekülttábora előbb-utóbb Németország területére került volna” – mondta.