A bajor miniszterelnök szerint biztos nem lesz kerítés a német határon

Fotó: MTI/MTVA / Sven Hoppe

-

Élesen visszautasította csütörtökön Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a konzervatív CSU elnöke a tartományi kormány pénzügyminiszterének felvetését, miszerint meg kell fontolni a kerítés telepítését a német határon.


Horst Seehofer a Süddeutsche Zeitung című lapnak azt mondta, hogy maga is sürgeti a menedékkérők tömeges beáramlásának korlátozását, de nem egyezne bele kerítés telepítésébe Németország határán.

Ha Bajorországon múlik, nem lesz kerítés a német határon. „A bajor határokon pedig végképp nem, de Európában sem” – idézte Horst Seehofert a Süddeutsche Zeitung az online felületén.

Előzőleg Markus Söder pénzügyminiszter egy nyilatkozatában kiemelte, hogy nem tudni, ki lép be Németországba, mert a határellenőrzést ugyan visszaállították, de sokan kelnek át a zöldhatáron. Ezért „a zöldhatár ellenőrzését is meg kell fontolni” – mondta a CSU-s politikus, akit Horst Seehofer vetélytársaként és lehetséges pártelnöki-miniszterelnöki utódjaként tartanak számon. Hozzátette: a zöldhatár ellenőrzéséről lefolytatandó diskurzusban „majd meglátjuk, hogy végül kerítésekkel, járőrözéssel vagy a határellenőrzés más módszerével” lehet-e a legjobban megoldani a feladatot.

Ha nem biztosított az uniós külső határok védelme, „egy német kormánynak azt is meg kell fontolnia, hogy miképpen védi meg a német határokat” – mondta Markus Söder.

Horst Seehofer ellentmondott miniszterének – számolt be a Süddeutsche Zeitung. A kormányfő a lapnak kifejtette, hogy a határellenőrzésben mutatkozó gondokat orvosolják a hot spotok, az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központok.

„Mi biztosítani fogjuk a jogállamiságot. A bajor utat mindig is a mérték és a középút jellemezte, nem a szélsőségek” – mondta Horst Seehofer tartományi miniszterelnök.

Németországban a menekülthullám – a Magyarországról indult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradóra hozott döntés óta – drámaian fölerősödött, és elsősorban Bajorországot érinti, mert ott éri el Németországot a balkáni migrációs útvonal és a Földközi-tenger nyugati medencéje felől észak felé igyekvő menedékkérők áramlása.