A bajor miniszterelnök alkotmánybírósági eljárással fenyegeti Merkelt

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL

-

Horst Seehofer bajor miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy Bajorország bepanaszolja az alkotmánybíróságon a német szövetségi kormányt, és „önvédelmi intézkedéseket" tesz, ha a berlini vezetés nem gondoskodik a menedékkérők hullámának csillapításáról.


A miniszterelnök a bajor kormány rendkívüli ülése után sajtótájékoztatón közölte, hogy Bajorország a tartományok cselekvőképességének veszélyeztetésére hivatkozva fordulhat az alkotmánybírósághoz. A „bevándorlást irányítani és korlátozni kell", és ha Berlin nem teljesíti az erre vonatkozó bajor követeléseket, akkor München saját hatáskörben intézkedik - mondta Seehofer.


Mit követel a bajor vezetés Merkeltől?

Elsősorban azt, hogy Németország gyorsan és világosan, a világ minden részén érthető módon jelezze, hogy kimerült a menedékkérő-befogadási kapacitása.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter szerint a bajor kormány második követelése az uniós külső határok fokozottabb védelme, ezzel együtt a német határok szeptember közepén visszaállított ellenőrzésének folytatását is követelik. Igaz, Angela Merkel korábban azt nyilatkozta, hogy a német határok lezárása nem megoldás és nem is kivitelezhető.

A bajor kormány sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy a berlini vezetés határozott fellépését követelik annak érdekében, hogy a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini rendszer előírásait minden, a közös menekültpolitikában résztvevő uniós tagország következetesen érvényesítse. Amennyiben az uniós partnerek nem tanúsítanak szabálykövető magatartást – tette hozzá Herrmann –, érvényesíteni kell azt az 1993-ban az alaptörvényben rögzített előírást, hogy biztonságos országból érkező embereket nem illeti meg a menedékjog. Ez a gyakorlatban pedig azt jelenti, hogy meg lehet tagadni a belépést mindazon menedékkérőktől, akik biztonságos harmadik országból kívánnak belépni Németországba.


Joachim Herrmann azt is sürgette, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) hagyjon fel azzal, hogy átvállalja más uniós tagállamoktól a szíriai állampolgárok menekültügyi eljárásának lefolytatását.