A bahreini király unokatesója is FIFA-elnök lenne

-

Az Ázsiai Labdarúgó-szövetség elnöke, a bahreini Salman sejk bejelentette, hogy jelöltetné magát a FIFA elnökének.


A 49 éves Salman Bin Ibrahim Al-Kalifa sejk – aki jelenleg is a FIFA egyik alelnöke – számos focivezér tanácsára döntött úgy, hogy kandidál a posztra.

A bahreini király unokatestvére, az AFC-t 2013 júliusa óta irányító sejk korábban Michel Platini FIFA-alelnököt támogatta, de miután az UEFA vezetőjét a FIFA etikai bizottsága a közelmúltban pénzügyi szabálytalanságok gyanúja miatt a labdarúgással kapcsolatos mindenfajta tevékenységtől 90 napra eltiltotta, Salman Bin Ibrahim Al-Kalifa úgy döntött, hogy harcba száll (a jelenleg szintén felfüggesztett) Joseph Blatter posztjáért.

A bahreini sportvezető az AFC tagszervezeteinek küldött levelében hangsúlyozta, hogy hivatalosan csak akkor jelölteti magát, ha a nemzeti szövetségek többsége támogatja a törekvését.

A jelöltállítás határideje jövő hétfő, az elnökválasztásra pedig február 26-án kerül sor, de utóbbit a FIFA végrehajtó bizottságának mai, rendkívüli ülésén megváltoztathatják.

Eddig Ali bin al-Husszein jordán herceg nyújtotta be hivatalosan a pályázatát a FIFA elnöki posztjáért. Mellette korábban Platini, az időközben hat évre eltiltott dél-koreai Csung Mong Jun, a nigériai Segun Odegbami, a játékosként világbajnoki bronzérmes brazil Zico, a libériai Musa Bility és a trinidadi David Nakhid jelezte, hogy versenybe száll a posztért, míg a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke, az orosz Kirszan Iljumzsinov, valamint a korábbi svájci válogatott játékos, Ramon Vega fontolgatja az indulást.