Az iraki kormányfő ismét megünnepelte Fallúdzsa visszafoglalását

-

Hivatalosan véget ért az ostrom. Néhány dzsihadista még lehet a városban.


Az iraki hadsereg bejelentette, hogy visszafoglalták Fallúdzsát az Iszlám Államtól. A várost Haider al-Abádi iraki miniszterelnök is meglátogatta. A kormányfő felhívta a város lakóit, hogy menjenek ki az utcákra és ünnepeljék meg Fallúdzsa végső felszabadítását. Az al-Szumaríja tévé szerint a kormányfő a nemzeti zászlót lengetett a város központjában.

Abádi szerint hamarosan kitűzik az ország lobogóját Irak második legnagyobb városában, Moszulban is. Fallúdzsa ostroma és visszafoglalása 5 hétig tartott. A harcok véget értek, bár egy-egy dzsihadista még megbújik az utolsóként bevett városrész, Golan épületeiben.

Nem ez az első alkalom, hogy Abádi bejelenti a város visszafoglalását. Több mint egy hete már megünnepelte a győzelmet, bár akkor még harcok voltak több városrészben.

A hadművelet parancsnoka szerint legalább 1800 dzsihadistával végeztek, a többiek pedig elmenekültek. A harcok miatt a lakosság is elmenekült. Több mint 85 ezren a kormány által fenntartott - egyébként is zsúfolt - táborokba mentek. Az ENSZ szerint a menekülő civileket atrocitások érték őket, részben az iraki hadsereget támogató síita milíciák tagjai részéről.

A Bagdadtól alig 50 kilométerre nyugatra fekvő Fallúdzsa 2014 óta volt az Iszlám Állam ellenőrzése alatt.