A 82 milliárd forintos bokszmeccs, amelyen a vesztes is nyer

Fotó: Getty Images / Harry How

-

Soha annyi pénz nem forgott bokszmérkőzés körül, mint Floyd Mayweather Jr. és Manny Pacquiao szombat éjjeli – magyar idő szerint vasárnap hajnali – meccs esetében. Több mint 300 millió dollárt osztanak el a felek, annyi pénzt, amennyit el sem tudnak költeni. Az Évszázad Bokszmeccsének pénzügyeit néztük át.


Tényleg Az Évszázad Bokszmeccsét rendezik azon a magyar idő szerint vasárnapra virradó éjszakán, amelyen összecsap Floyd Mayweather Jr. és Manny Pacquiao – anyagilag legalábbis. A kétezres évek közepe óta várt találkozó éppen amiatt mozgatott meg ekkora pénzeket, hogy közel egy évtizede mindenki őket akarta látni a ringben.

Az kérdéses, hogy színvonalában valóban az évszázad összecsapása lesz-e. A FiveThirtyEight elemzése szerint túl későn jön, a BoxRec osztályzatai alapján ugyanis megállapították, hogy 2010-ben és 2012-ben volt egymáshoz legközelebb a két bokszoló, így akkor lehetett volna köztük a legnagyobb csata. Mára Mayweather elhúzott, így – az adatok alapján – könnyen lehet, hogy simán veri fülöp-szigeteki ellenfelét.

Mindezek ellenére rengeteg embert érdekel, hiszen sokadjára próbálták tető alá hozni. Lássuk a Mayweather–Pacquiao viszálykodás 2007 óta íródó történetének főbb stációit (kattintson a buborékokra a részletekért)



A legjövedelmezőbb bokszmeccs

Mivel ennyire nehezen ment, sokat lehet elkérni érte – minden fronton. A Las Vegas-i MGM Grandban tartandó estére egy perc alatt adták el a jegyeket (16 800-an férnek el itt, de nem minden jegyet adtak el nyilvánosan), a legdrágább 7500 dollárba, több mint kétmillió forintba került. A feketepiacon egyből megjelentek a tikettek, eleinte 150 ezer dolláros (41 millió forintos) maximumot vártak, ám ma már a ring melletti belépőkért 350 ezret is elkérnek. Ez 96 millió forint – ennyibe került a Groupama Arena átadóünnepsége tavaly nyáron.

Összesen mintegy 72 millió dollárra (19,7 milliárd forintra) számítanak a jegyekből – ezzel megdőlne a Mayweather–Alvarez meccs húszmilliós rekordja. És ez még mind semmi, ugyanis a két bokszoló a februári megállapodás értelmében mintegy 300 millió dollárt (82,4 milliárd forint) oszt majd el 60:40 arányban. Azaz akármi is lesz a meccs kimenetele, közel 50 milliárd forintnyival gazdagodik az amerikai Mayweather, és bő 32-vel az ellenfele. A két bokszoló közül egyik sem keresett még ennyi pénzt egy meccsen, erről az alábbi infografika árulkodik:



Az utolsó nagy PPV-esemény

A bokszmeccsek esetében gyakori az Egyesült Államokban, hogy PPV-szisztémában vetítik azokat. A PPV (Pay-Per-View) azt jelenti, hogy a nézők fizetnek azért, hogy megtekinthessék televíziójukon az összecsapásokat (Magyarországon nem így lesz, a Sport1 közvetíti a meccset). A normál felbontásért 90 dollárt (több mint 24 ezer forintot), a nagy felbontásért pedig 100 dollárt (több mint 27 ezer forintot) kérnek el. Az előrejelzések szerint Az Évszázad Bokszmeccse ebből a szempontból is rekordot fog dönteni, 270 millió dollárt (72,8 milliárd forintot) várnak az elemzők – ehhez olyan 2,5-4 millió nézőre lenne szükség. Ám nem biztos, hogy lesznek ennyien, a Forbes ugyanis azt írja: ez az első igazán nagyszabású bokszmeccs az internet korában. Lényegében mindenütt lesznek illegális streamek, összefoglalók, vine-ok, ez már önmagában elég lehet ahhoz, hogy az emberek ne költsenek tízezer forintokat a legális streamekre.

Emellett a lap kiemelte azt is, hogy május másodika elég zsúfolt nap lesz az Egyesült Államokban sportszempontból: aznap lesz az észak-amerikai profi amerikafoci-liga játékosbörzéje, a Boston Red Sox fogadja baseball-meccsen a New York Yankeest és szombaton rendezik a Kentucky Derby lóversenyt. A nap végén pedig jön A mérkőzés, és lehet, hogy addigra már a sportszeretők is megcsömörölnek és nem költenek ennyit a legális adásra. Egyébként az eddigi rekordot Mayweather és Oscar De La Hoya 2007-es meccse tartja, akkor 55 dolláros PPV-árral 2,4 millióan tekintették meg ily módon az összecsapást. Most a jegyár majdnem a duplája, mégis jóval több nézőt várnak. A Forbes által megszólaltatott szakértő szerint ez lehet az utolsó nagy PPV-s esemény a sportban.


A szupermeccs számai


Mindenki megszedi magát

Nemcsak a bokszolók, hanem a PPV-zsaruk is meggazdagodhatnak majd a szombati éjszakán. A volt rendőröket is foglalkoztató csapatok feladata az lesz, hogy olyan bárokat keressenek, amelyekben nem a fizetős adást sugározzák, hanem mondjuk netes streamet, illegálisan, vagy a fizetős adás sugárzására nincs engedélyük – írja a Guardian. Ezzel a keményen dolgozó PPV-zsaruk akár ezernél is több dollárt kereshetnek egy éjszaka alatt – azaz annyi pénzt, mint Magyarországon sokan egy hónap alatt sem: 270 ezer forintot.

A bároknak viszont nem feltétlenül éri meg megvásárolni a licencet a vetítéshez, ugyanis ennek ára változó, fejenként 20-50 dollár, így egy nagyobb helyen akár több ezer dollárt is elkérhetnek az engedélyért. Ahhoz, hogy profitot termeljen egy szórakozóhely, rengeteg ételt és italt kellene eladniuk azon az estén (vagy drasztikusan kell emelni az árakat), így a nagy érdeklődés ellenére egyes klubok nem fogják vetíteni a meccset. Mások, például egy dél-pennsylvaniai bár azt tervezi, hogy bezár szombat este. Persze ezt megelőzően a törzsvendégeit beengedi és nekik illegálisan fogja levetíteni Az Évszázad Bokszmeccsét – írja a lap.

Az sem jár jól, aki csak az atmoszféra miatt elmegy Las Vegasba erre a hétvégére. Az SBNation összeállítása szerint a város legszörnyűbb hoteleiben is megugrottak az árak a Mayweather–Pacquiao-hétvégére. Összehasonlították a május 2-vel kezdődő és a május 9-cel kezdődő hétvégék háromcsillagos szobaárait, és azt tapasztalták, hogy öt-hatszáz százalékkal drágább a mostani meccs hétvégéjén megszállni Las Vegasban, mint egy héttel később. Egycsillagos szállót is találtak, borzasztó értékelésekkel, egy szoba egy éjszakára mégis 500 dollárba (135 ezer forintba) kerül ezen a hétvégén.



El sem tudják költeni

Mayweather már így is az egyik leggazdagabb sportoló volt a világon, és láthatóan nem nagyon tud mit kezdeni a pénzzel. Rolls Royce-szal jár edzésre, aranyból van az egyik foga, azt és a többit pedig egy gyémánt-, arany- és százdollárberakásos fogvédővel fogja oltalmazni Az Évszázad Bokszmeccsén.

„A bevételek egy százaléka is olyan sok pénz, hogy nem tudják elkölteni a felek” – ezt már Bob Arum, Pacquiao promótere mondta a CNN-nek. „Akár jachtról, festményekről, sportjegyekről legyen szó, a pénz számukra már semmit sem jelent” – tette hozzá, majd elmesélte: Pacquiao családjának és barátainak 8-900 jegyet biztosított az összecsapásra. Amelyen a vesztes is nyertes lesz.

A meccs vasárnap hajnali háromkor lesz látható a Sport1 műsorán.


Lájkolj minket a Facebookon!