A 62 leggazdagabb embernek akkora a vagyona, mint a fél világnak

-

Az Oxfam nevű nemzetközi nonprofit szervezet szerint a világ 62 leggazdagabb embere akkora vagyonnal rendelkezik, mint a világ szegényebbik fele együttvéve.


Az Oxfam jelentésében azt állítják, hogy csak magasabb bérekkel, a közszolgáltatások fejlesztésével és az adóelkerülés nehezítésével lehet megállítani a jövedelemkülönbségek rohamos emelkedését.A szervezet szerint a legszegényebb 50 százalék vagyona 41 százalékkal csökkent 2010 és 2015 között, míg a leggazdagabb 62 emberé 500 milliárd dollárral emelkedett ugyanebben az időszakban. Azt írják, 2010-ben még a leggazdagabb 388 ember rendelkezett annyi vagyonnal, mint a világ szegényebb fele, de ez a szám mára 62-re csökkent.


„A világ vezetőinek aggodalma a társadalmi egyenlőtlenségek iránt még nem öltött testet kézzelfogható lépésekben. Egy olyan világban, ahol tízből kilenc ember éhesen bújik ágyba, nem engedhetjük meg, hogy a leggazdagabbaknak még nagyobb szeletet adjunk a tortából.” – mondta Mark Goldring, az Oxfam angliai szervezetének igazgatója.