A 4K!-t is megkeresték aláírások másolásával

Fotó: MTI/Illyés Tibor

-

A Negyedik Köztársaságot (4K!) két kispárt kereste meg azzal, hogy aláírások másolására vegyék rá őket. Úgy tudjuk, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) és a Független Kisgazdapárt (FKgP) tett ajánlatot a 4K!-nak.


A VS.hu információi szerint a JESZ budapesti kitelepülések alkalmával, közterületen kereste fel a 4K!-t, míg az FKgP egyik munkatársa konkrétan a kispárt irodájába sétált be az ajánlattal. Olyan eset is történt, amikor közterületi „megkeresések” alkalmával egy párt képviselőjelöltje akarta rávenni a 4K!-sokat az aláírások másolására. Úgy tudjuk, a 4K! nem állt kötélnek, és nem tervez feljelentést sem. Az ügy érdekessége, hogy a szóban forgó pártok közül az FKgP és a JESZ tudott országos listát állítani, a 4K! azonban nem.


Kispártok egymás közt...

Először a Magyarországi Cigány Párt (MCP) aktivistája számolt be arról, és tett feljelentést, hogy aláírások másolásával keresték meg. Marek Bertram az MCP mellett a JESZ-t, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Pártot (KTI), a Szabad Választók Pártját (SZAVA) és a Zöldek Pártját nevezte meg olyan pártként, amelyek másolták az aláírásokat. A KTI Facebookon tagadta a vádakat: „A KTI jelöltjei jogszerűen gyűjtötték az aláírásokat, aljas rágalomnak, politikai manipulációnak tartunk és visszautasítunk minden ezzel kapcsolatos vádaskodást” – írták Facebook-bejegyzésükben, hozzátéve, hogy jogi lépések megtételét tervezik az ügyben, hamis vád és hitelrontás miatt. Erre a Most Mozgalom – amelynek Bertram is tagja – így reagált a közösségi oldalon: „korábban a KTI egyszer sem nyilatkozott az ajánlási rendszer visszásságairól”, ráadásul egy ismerősük aláírásával bizonyosodott be, hogy a KTI csalt. A 4K! Facebook-oldalán a történtek után azt írta, hogy Bertram végre kitálalt a visszás választási csalásokról. „Mi kaptunk más pártoktól is ajánlatot” – tették hozzá. Idén a választási induláshoz nem ajánlószelvényeket kellett gyűjteni, hanem pusztán aláírásokat. Mivel egyszerre több pártot is lehetett ajánlani, többször is felmerült: a kispártok adták-vették egymás közt ezeket az aláírásokat.