A 3 milliárdot is elérheti a biztosítottak kára a vihar után

Forrás: vs.hu

-

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint a szerdai vihar 3 milliárd forint értékben hagyott maga után a biztosítókhoz bejelenthető károkat. Az összes kárbejelentés a becslések szerint meg fogja közelíteni a 20 ezret.


A Mabisz közleménye szerint csütörtök kora délutánig több mint 5 ezer, összesített kárértékben több mint 700 millió forintnyi kárbejelentés érkezett a hazai biztosítókhoz. Mivel a hétvégén és jövő hét elején még várhatók bejelentések, a véső szám megközelítheti a 20 ezret, a becsült kárérték pedig a 3 milliárd forintot is.

Egy kárra átlagosan 50 és 170 ezer forint közötti összeg jut, de sok a millió forintot meghaladó kár is, mivel fák dőltek az ingatlanokra és az autókra.
A legtöbb bejelentés Budapestről, Pest, Fejér, Veszprém, és Vas megyéből érkezett, főként Érd és Székesfehérvár térségéből.

A Mabisz adatai szerint 2010 és 2014 között a májustól augusztus végéig tartó nyári szezonban 762 ezer kárbejelentést regisztráltak a biztosítók, ezek együttes kárértéke megközelítette a 60 milliárd forintot.

A vihar által okozott kár természetesen ennél nagyobb, mivel a hazai ingatlanoknak csak 72 százaléka rendelkezik biztosítással. 2010 és 2014 között 93 ezerrel csökkent a biztosított ingatlanok száma.
Egy 100 négyzetméteres, hagyományos családi házra jelenleg kb. 19 000 és 30 000 forint között, egy átlagos panellakásra pedig ennél valamivel drágábban lehet éves biztosítást kötni.