A 28. leggazdagabb Mészáros Lőrinc

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Továbbra is Csányi Sándor a leggazdagabb magyar, a kormány barátai pedig nagyon jól jártak. Nem úgy Simicska Lajos és Spéder Zoltán.


Csányi Sándor pozícióját semmi sem veszélyeztette, a Forbes gazdaglistáján továbbra is ő az első, bár az OTP Industries gyenge éve és a Bonafarm tavalyihoz képest szerényebb forgalma miatt összességében csökkent a bankár MLSZ-elnök vagyona, amely így 283,1 milliárd forint. Az élbolyban nem történt jelentős változás, s továbbra is jól megy a kormányközeli nagyvállalkozóknak. Akik viszont nincsenek jóban Orbánnal, azok nem könyveltek el jó időszakot: így Simicska Lajos vagyona a felére esett vissza a G-nap óta, Spéder Zoltán pedig nem csak a pixisből, a Forbes listájáról is kiesett.

A második leggazdagabb 182,1 milliárd forint vagyonával Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa. A műtrágyagyárat az ezredforduló után megszerző üzletember határozott szándéka, hogy Európa legkorszerűbb vegyipari üzemét hozza létre a Veszprém megyei Pétfürdőn.
A bronzérmes 176,1 milliárd forintra rúgó vagyonával Demján Sándor, aki több sikeres exit után (Trigránit, Gránit Bank) a takarékszövetkezetek megvédéséért harcol tovább állítása szerint, saját vagyona pedig újabb régiós ingatlanfejlesztések által nőhet.


Az idén is sikerült neki


A Forbes novemberi számában megjelent listára negyedik helyre futott be Gattyán György, a pornópápát Széles Gábor Videoton-vezér és médiatulajdonos követi. Leisztinger Tamás 65,3 milliárd forint vagyonával megelőzi Simicska Lajost, akinek 55,8 milliárdra taksálja vagyonát a magazin. Érdekes, hogy a G-napot követő büntetőakciók ellenére a Simicska érdekeltségébe tartozó Közgép továbbra is tartja pozícióit – az igazi változás majd pár év távlatából lesz látható.

Az aranykezű gázszerelő, Mészáros Lőrinc – aki vizet szállít a MÁV-nak, de inkább yachton pihenget Horvátországban, 700 millió forint értékű villája közelében – 28. helyezett lett. A Mészáros és Mészáros Kft. 20 milliárd forint árbevételt ért el, a Fejér-megyei község első emberének vagyona 35,4 milliárdra rúg.