A 2012-es amerikai olimpiai váltófutókat megfosztották érmeiktől

-

A teljes 4x100-as amerikai váltócsapatnak vissza kell adni a 2012-es londoni olimpián szerzet ezüstérmét, miután az egyik tag, Tyson Gay doppingtesztje pozitív lett.


A korábban 100 és 200 méteren is világelső Gayt egy évre felfüggesztették, mivel tiltott anabolikus szteroidokat mutattak ki a szervezetében. Mikor 2014-ben bejelentették a felfüggesztését, vissza kellett adnia londoni ezüstérmét. Azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntésének értelmében most a csapat többi tagját is megfosztják a medáljaiktól.


A NOB felszólította az Amerikai Olimpiai Bizottságot, hogy gyűjtse be Trell Kimmonstól, Justin Gatlintől, Ryan Bailey-től, Jeffrey Dempstől és Darvis Pattontól az érmeket. Az amerikai bizottság közleményben jelentette be, hogy mindent el fog követni, hogy visszaszerezze az ezüstöket, és meg fogja védeni a tiszta sportolókat.

Gay és társai 2012-ben új amerikai rekordot állítottak fel 37,04 másodperccel, ám ez is csak a második helyre volt elég a Usain Bolt vezette jamaicai csapat ellen.