A 10 éve megingathatatlan Merkel válsággal "ünnepli" jubileumát

Fotó: AFP / PATRIK STOLLARZ

-

Ma tíz éve, hogy hivatalba lépett Angela Merkel. A nem túl feltűnő, rosszul öltözött politikus mára Európa legbefolyásosabb vezetőjévé vált. Kancellársága tíz évét idézzük fel.


Már-már jelentéktelennek tűnően visszafogott, ráadásul nő, és alig múlt ötven. És ha ez nem lenne elég, a kampányban sem brillírozott. Nagyjából ennyit lehetett tudni az Angela Dorothea Kasner (a nevet az akkori Lengyelországban élő család 1930-ben németesítette Kaźmierczakból) néven született, az NDK-ban felnőtt, kvantumkémiából doktorált Angela Merkelről (Merkel az első férje neve volt), no meg azt, hogy a kilencvenes évek óta csendesen lépdelt előre a Kereszténydemokrata Unió (CDU) ranglétráján. A németek többsége mégis rá és a pártjára voksolt a 2005 októberében rendezett parlamenti választáson.A siker azonban nem volt egyértelmű, többség híján a választásokat nyögvenyelős kormányalakítási procedúra követte. Végül másfél hónappal később született meg a német politikában is furcsa nagykoalíciós kormány, amelyben Merkel vállalt kényszerű társbérletet az addig kormányzó szociáldemokratákkal.

A politikus napra pontosan tíz évvel ezelőtt így lett Németország első női kancellárja, egyben a legfiatalabb ebben a tisztségben.


2005: a hatalomra jutás


2006: az év embere

Ehhez képest 2006-ban a Time magazin már az év emberének választotta meg Merkelt. Nem is alaptalanul: a munkanélküliség a 11 százalékos szintről egy számjegyűvé csökkent – mellesleg ezt azóta is sikerül tartani –, ami még úgy is sikernek számított, hogy ő leginkább learatta az elődje, a szociáldemokrata Gerhard Schröder által elkezdett reformok gyümölcseit. Az azonban már tényleg Merkel érdeme, hogy már kancellársága első évében igen aktív külpolitikával hívta fel magára a figyelmet a világban a berlini vezetés. Német katonákat vezényelt több konfliktuszónába – erre a II. világháború óta nem volt példa.

A német büszkeséget persze inkább dagasztotta az országban rendezett labdarúgó-világbajnokság. Amiből a világ leginkább arra emlékszik, ahogy a döntőben Zidane lefejelte Materrazit, a németek viszont nemzeti büszkeségük újjáéledéseként élték meg az egy hónapos fiestát. (Schweinsteiger két góljával és Petit öngóljával pedig 3:1-re legyőzték a portugálokat a harmadik helyért játszott meccsen.)

Merkel pedig azóta biztos helyet vívott ki magának a világ legbefolyásosabb embereit felvonultató listákon. Az amerikai Forbesnál a legbefolyásosabb nőként tartják számon, és időről időre a Nobel-békedíj esélyesei között is emlegetik a nevét.


Kancellári átadás-átvétel 2005-ben. Angela Merkel és Gerhard Schröder


2007: a kutya éve

Alig kezdődött el az év, máris gazdagabbak lettünk egy fontos információval: Angela Merkel fél a kutyáktól. Mindez persze egyáltalán nem keltene világszenzációt, ahogy – eddig – nyilván azt is kevesen tudták, hogy a kancellár remek szilvás pitét tud készíteni.

Merkel kutyafóbiája azonban diplomáciai szemmel igen furcsa módon derült ki: moszkvai megbeszélésük idején Vlagyimir Putyin behívta a szobába szeretett labradorját, Konit. A találkozóról készült képek tanúsága szerint Merkel mosolya pont annyira kényszeredett, mintha az orosz elnök egy nagykéssel hadonászott volna előtte.

Az európai kontinens két legnagyobb hatalmú vezetőjénél azért találhatunk közös vonásokat: beszélik egymás nyelvét, amit Merkel részéről a szocialista közoktatás magyaráz, Putyin pedig az NDK-ban is dolgozott KGB-ügynökként.


Merkel, Putyin és Koni


2008: a dekoltázs

Merkel kényszeredett mosolya sokakra átragadt, amikor 2008 áprilisában az oslói operában egy kivágott estélyiben készült róla fotó. A kancellár imidzsének ugyanis éppúgy szerves része a szivárvány összes színében legyártott, többnyire Bettina Schönbach német tervező műhelyében készült kosztümkabát, mint a kedélyes „Mutti” arckifejezés és a frizura. Noortje van Eekelen holland grafikus még a Pantone színskálához hasonló skálát is készített Merkel blézerének 90 árnyalatáról.


Angela Merkel 10 éve kancellár

Az oslói operában Jens Stoltenberg norvég akkori norvég miniszterelnökkel


A hajviselet és ruha is a 2005-ös kampány eredménye, előtte Merkelt sokan kritizálták apródfrizurája és ruhái miatt. Az új fazon, amely – mintha csak egy Burdából lépett volna ki a viselője – egyszerre elegáns és kényelmes, még a Forbes divatszakértői szerint is méltó a lap szerint a világ leghatalmasabb nőjeként jellemzett kancellárhoz.


A Merkel-divat több mint 50 árnyalata


2009: a győzelem jegyében

A berlini fal ledöntésének huszadik évfordulója 2009 novemberében a lehető legjobb passzban érte Merkelt. Miközben Európa nagy része a válságból próbált kikászálódni, a kancellár fényes győzelmet aratott a szeptember végi parlamenti választáson, és második kabinetje végre nem a fő ellenlábas szocdemekkel kötött kényszerházasság lett.

2009 azonban nem csak emiatt vonult be a német diplomácia aranykönyvébe. Merkel mindössze két nappal a berlini ünneplés után Párizsban vett részt az első világháború végét jelentő fegyverletételről megemlékező katonai parádén.A legyőzött ekkor először ünnepelt együtt a győztessel, ami megkoronázása volt a kancellár és az akkori jobboldali francia államfő, Nicolas Sarkozy együttműködésének is.

A francia–német „tandem” Sarkozy távozása után – diplomatikusan megfogalmazva – veszített a lendületéből. A biciklit a szocialista François Hollande érkezése óta leginkább Merkel hajtja.


MERKEL, Angela; HOLLANDE, Francois

A francia elnökkel, Francois Hollande-dal


2010: a multikulti vége

A multikulturális társadalom létrehozására irányuló kísérletek kudarcot vallottak – talán ez Merkel legtöbbet idézett mondata. Az elmúlt hónapokban különösen sokat emlegetett kijelentés 2010 októberében, a CDU ifjúsági szárnyának a kongresszusán hangzott el, és már akkor felélesztette a bevándorlással kapcsolatos vitát Németországban, amikor a mostani migránsok még boldogan élték az életüket hazájukban.

A politikus ugyanis arra az ellentmondásra hívta fel a figyelmet, hogy a német gazdaságnak több százezernyi bevándorlóra van szüksége, ám ezeknek az embereknek az integrációja problémás. A berlini politikai elit befogadó politikáját persze Merkel azóta sem adta fel, idén nyáron azonban rengeteg bírálta érte azért, mert a válsághelyzet kialakulásakor nem állt ki határozottan és következetesen.


2011: a puccs

„Das ist nicht fair. Ich bringe mich nicht selbst um” (Ez nem tisztességes. Nem leszek öngyilkos). Íme egy kevésbé ismert idézet a kancellártól, amely a Financial Times bennfentes tudósítása szerint 2011 novemberében, a cannes-i G20-csúcson hangzott el. Merkel könnyekkel a szemében, a kétségbeesés határán kiabált Nicolas Sarkozy francia államfő és Barack Obama amerikai elnök előtt – miközben az euróövezet minden korábbinál közelebb sodródott a széteséshez.

A válság nem ekkor kezdődött el, sőt, ekkorra már több ország is több tízmilliárd eurós mentőhitelhez jutott az uniós országok és a Nemzetközi Valutaalap segítségével. Ám ez volt az a pillanat, amikor úgy tűnt: a politikai önfejűség fogja romba dönteni az eurót. Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő azzal állt elő, hogy népszavazást tart az országának szánt mentőcsomagról, olasz kollégája, Silvio Berlusconi pedig a csőd szélére juttatta hazáját, és nem volt hajlandó elfogadni a külső segítséget, márpedig az olaszok fizetésképtelensége minden bizonnyal magával rántotta volna az egész valutauniót.

A megoldást ma már ismerjük: napokon belül megbuktatták a görög referendum ötletét – és a kormányt is –, de Obama meg az akkori olasz államfő segítségével, és persze Merkel koordinálásával gyakorlatilag puccsal eltávolították Berlusconit. A megoldás legalábbis szokatlan az EU-n belül, ám hatásosnak bizonyult, a német kancellár pedig megszilárdította helyét az euróövezet megmentői között.


Angela Merkel 10 éve kancellár

2011 – a kiabálós G20-csúcson Nicolas Sarkozyvel, Barack Obamával és David Cameronnal


2012: a csúcson

A németek egyszerűen nem tudják megunni Merkelt – ez a legvilágosabban kancellársága nyolcadik évében, 2012-ben látszott. Ekkor az euróválságból már kilábalni látszott a valutaunió – köszönhetően részben a berlini vezetés által szorgalmazott megszorításoknak –, a politikus támogatottsága pedig 77 százalékra ugrott fel. Pártja, a CDU pedig decemberi kongresszusán szintén rekordszintű támogatottsággal, a voksok 97,94 százalékával választotta elnökké.

A görögök azért másképp gondolják – Merkel pedig már három évvel ezelőtt sem aratott osztatlan sikert náluk. Athéni látogatása idején, októberben 30 ezren, köztük SS-tisztnek öltözött tüntetők tiltakoztak a megszorítások ellen.


2013: a lehallgatott telefon

Barátok ilyet nem csinálnak egymással – ezt üzente Merkel Barack Obamának, amikor a Wikileaks-aktákból kiderült: az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) feltörte és lehallgatta Merkel mobiltelefonját is. Az Edward Snowden által kiszivárogtatott iratok között ez okozta a legnagyobb felháborodást, annál is inkább, mivel a kancellár már 2008-as megválasztása előtt jó viszonyt ápolt az amerikai elnökkel. Washington soha nem cáfolta, hogy korábban lehallgatta Merkelt, Obama csak annyit válaszolt a kancellárnak, hogy aktuálisan ilyen már nem történt.

Az ügy végül szép lassan elült, idén már az sem keltett különösebb feltűnést, amikor kiderült: a német titkosszolgálat az NSA-vel együttműködve figyelte több európai politikus és uniós szervezet kommunikációját. A Merkel telefonja ügyében indított nyomozás is elhalt. A barátság tovább él.


Angela Merkel 10 éve kancellár

Barack Obama amerikai elnökkel Berlinben, 2013-ban


2014: a diadal

Aligha lehet elképzelni szebb születésnapi ajándékot, mint amelyet Angela Merkel kapott a hatvanadik születésnapjára. A nagy dátum előtt mindössze három nappal lett világbajnok a német labdarúgó-válogatott. A nagy focirajongó hírében álló kancellár ezt a torna helyszínén, Brazíliában ünnepelte a Nationalelffel. Sőt, a riói stadion öltözőjében is együtt fotózkodott a győztes csapattal és a játékosok frissen elnyert kupájával.

Az év is egy sporthoz kapcsolódó eseménnyel kezdődött Merkel számára, ám ez nem volt annyira örömteli: a karácsonyi vakáción síelés közben eltörte a medencecsontját. A baleset azonban nem igazán zökkentette ki a politikust, három hét pihenés után, ha bottal is, de már dolgozott.


Angela Merkel 10 éve kancellár

A világbajnok focistákkal Brazíliában


2015: a válság éve

Merkel kancellárságának tizedik éve minden politikust megrendítene. Tavasszal a Germanwings légitársaság tragédiája, ezt követően a kiújuló görög adósságválság, majd a nyár végén berobbanó menekültkrízis is próbára tette a politikus erejét.


A kancellárt sem külföldön, sem otthon nem kímélték: az athéni vezetéssel folytatott vita miatt saját pártján belül túl puhának, az európai közvélemény pedig egyszerűen diktátornak tartotta. A migránshelyzet kezelése miatt először határozatlansága, utána pedig határozott lépései miatt kritizálták.

Nem feltétlenül lehetünk rá büszkék, de a legfurcsább bírálat talán éppen Magyarországról érkezett. Földi László, az Információs Hivatal korábbi műveleti igazgatója egy októberi interjúban azt fejtegette, hogy Merkelnek azért kellene lemondania, mert Európa háborúban áll, és a kancellár nőként alkalmatlan a válsághelyzet kezelésére.

Merkel elmúlt tíz éve ennek éppen az ellenkezőjét mutatja, és – bár népszerűségét komolyan megtépázták az elmúlt hónapok – egyelőre nem is tűnik úgy, hogy hatalma veszélyben lenne.