Lázár: 99 százalékban kész a kerítés a horvát határon

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Orbán lezárta a kormányátalakítást, több személycsere már nem lesz. A horvát-magyar határon 99 százalékban kész a határzár, egy héten belül eldőlhet, mikor zárják le a határt. Lázár János megmagyarázta az állami korrupciós kijelentéseit. Arra gondolt, hogy a közvélemény nem nézi jó szemmel, ha az állam mezőgazdasági tevékenységet végez. Kormányinfó.


Lázár János a csütörtöki sajtótájékoztatóját azzal indította, hogy veszteség érte az országot. Göncz Árpád volt köztársasági elnök halálára utalt, részvétét fejezte ki Göncz családjának. Lázár a tájékoztatót Giró-Szász András kommunikációs államtitkárral tartotta.


Megmagyarázta a korrupciót

A miniszter kérdezték arról is, hogy kedden az Országgyűlés egyik bizottsága előtt azt mondta, mennyire rosszul gazdálkodnak az állami mezőgazdasági cégek. “Amikor szocialista kormány van, akkor a szocialista menedzsment lopja szét, amikor fideszes kormány van, akkor a fideszes menedzsment lopja szét” - fogalmazott a bizottság előtt a miniszterelnökségi miniszter.

Lázár szerint az állami mezőgazdasági vállalkozásokra vonatkozott a megjegyzése. A közvélekedés szerinte, hogy az állam ne folytasson mezőgazdasági tevékenységet, a Fidesz és az MSZP ezért értekesítette ezeket. Ezért az állam jelenleg ilyen tevékenységet nem végez, az államnak nincs földműveléssel foglalkozó vállalkozása. Amikor a magyar állam földet művel, csak baj lehet ebből, a TSZ-elnökökről, a zöldbárókról is ezt gondolta a közvélemény. „Erre gondoltam, sem többre, sem kevesebbre” - mondta a miniszter.

Több lap úgy értelmezte, hogy Lázár arra gondolt, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hat állami erdőgazdálkodást vizsgál jelenleg is. Erről a miniszter azt mondta: több állami vállalatot is vizsgál a Kehi. A vizsgálat nem zárult le, Lázár csak munkaanyagot látott. Ez alapján döntött úgy, hogy mind a 22 erdőgazdaságra kiterjeszti a vizsgálatot. Amíg ez nem zárul, addig nem tud konkrétumokról beszélni, de szerinte jó néhány dolog nincs rendben ezeknél a vállalatoknál.

A miniszter a Hír Tévé újságírójával keveredett kisebb szócsatába, aki számos kérdést tett fel az állami földek tervezett privatizációjáról. A riporter rákérdezett a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc szerepére. Mire Lázár Simicska Lajosra utalva közbevágott: “Az Ön tulajdonosa is földműves, nem?”


Egy héten belül eldől, mikor zárják le a horvát határt

Orbán Viktor a szerdai kormányülésen arról beszélt lezárult a kormányátalakítás, minden személyi döntés megszületett. Semmilyen struktúraváltás nincs napirenden. Ezt Lázár arra utalva mondta, hogy a Népszava arról írt a héten, hogy a Külügyi és Külgazdasági tárcát két részre szednék.

A miniszter arról beszélt, hogy két kormányülés volt egy hét alatt, pénteken és szerdán. Ezeknek a bevándorlás volt a fő témájuk. A bevándorlásról kijelentette: október 7-ig 330 ezren lépték át illegálisan a határt. Havonta 120-180 ezer ember, naponta 6 ezer ember érkezik. A pesszimista becslés szerint idén 610 ezer ember jöhet. A horvát–magyar szakaszon 99 százalékban készült el a kerítés.

Nemzetközi egyeztetéseket folytat a kormány a határ lezárásáról, ezek egy héten belül lezárulnak. A miniszter szerint azért nem zárták le eddig a határt, mert Horvátország tagja az EU-nak, a szerb határzárnál is volt felkészülési időszak. Indokként megemlítette azt is, hogy V4-ekkel együtt akarnak működni, akik támogatást ajánlottak fel a határvédelemben is.

A kvótarendszerről szintén tárgyalt a kormány. December elejéig lehet arról dönteni, hogy uniós bírósághoz fordul-e a kormány amiatt, hogy a menedékkérőket kvóták szerint osszák szét a tagállamok között. Trócsányi László előterjesztést készít erről a parlament számára. Az Igazságügy Minisztérium szerint a döntés jogsértő, a megtámadásának van jogi alapja. A szlovák kormánnyal is egyeztetnek, hogy közösen lépjenek-e a döntés ellen. Ma is egyeztet egy uniós konferencián erről a V4-ekkel a belügy- és a külügyminiszter.

A kormány tárgyalt a “földet a gazdáknak” program árverési feltételeiről. Csak jó áron, piaci ár felett akár 10-20 százalékkal juthat valaki szántóföldhöz, mondta Lázár. Ehhez hitelt is biztosítanak, húsz éves futamidejű, alacsony, fix kamatozású hitelt. Új gyorsforgalmi kategória lesz, gyorsút néven. Ez kötné össze a megyei jogú városokat és autópályákkal. Október végére várhatók az ezekről szóló a jogszabályok, vázolta a miniszter.


Az adóhatóság bízzon az emberekben

Lázár a bürokrácia csökkentésről is beszélt. Azt mondta, hogy 278 új kormányablakban várják az embereket, ez tízmilliárdos program. További 10 milliárdot fordítanak a meglévők felújítására. Évente 23 millió ügyet intéz a magyar állam, ez 2000-féle ügy. Ebből 450 lehet elintézni itt, szeretné, ha ez a szám 2 ezerre nőne végül.

Lázár azt mondta, hogy az eljárási díjak csökkennek, megszűnnek. A diákokat érintik ezek a döntések, a diákigazolvány ingyenes lesz, a felsőoktatási felvételi díja megszűnik, építésügyi engedély igénylése egyszerűsödik. A cégiratok kiállítási költségét eltörlik, erkölcsi bizonyítvány 2016 januártól ingyenes. Az ellopott okmányt térítésmentesen pótolják. A hivatala vezetői nem dönthetnek saját hatáskörben az eljárások meghosszabbításáról.

Az adóhatóságnak meg kell bízni az állampolgárokban, mondta. Szerinte jelenleg az adóhatóság úgy véli, hogy aki vállalkozik, biztos csal, ezért folyamatos a bírságolás. Abból kell kiindulni, hogy az emberek jogkövetőek, az állampolgárok 95 százaléka befizeti az adót, határidőre, felszólítás nélkül. Így helye van a bizalomnak - jelentette ki a tervezett szemléletváltásról.