920 ezerrel nőtt a magyar állampolgárok száma

Fotó: MTI/Kovács Tamás / MTI/Kovács Tamás

-

A kormány tartja magát az egymilliós célhoz.


A honosítás kezdete óta 920 ezerrel bővült a magyar állampolgárok száma. Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Magyar Diaszpóra Tanács ülésének szünetében azt is elmondta: a diaszpórában majdnem 100 ezer az úgynevezett állampolgársági megállapítások a száma, és emellett 820 ezren vannak, akik honosítással magyar állampolgárságot szereztek. A miniszterelnök-helyettes szerint tartani fogják ígéretüket és a ciklus végére meglesz az egymillió új magyar állampolgár.

Beszélt arról is, hogy a tanácskozáson várhatóan elfogadják majd a diaszpóra stratégiát, aminek része lesz a diaszpóra központ létrehozása, a magyar nyelv tanításának erősítése és a gazdasági-diplomáciai kapcsolatok erősítése.

Azt mondta, a Kádár-rendszer idején a diaszpórát ellenségnek, majd mostohagyereknek tartották, a mostani kormány családtagként tekint rá. A magyar kormány számára minden magyar egyaránt fontos felekezettől, világnézettől függetlenül. Egyúttal azonban azt is jelezte, hogy a diaszpóra szervezetek esetleges vitáiban a magyar állam és kormány nem kíván igazságot tenni.