9000 menekült rekedt a görög–macedón határon

-

A Görögországban zajló általános sztrájk és a Macedóniában kezdődött taxismegmozdulás miatt, a határ görög oldalán kilencezren várakoznak a továbbutazásra.


Leálltak a Szerbia és Macedónia között közlekedő vonatok is, mivel az elégedetlen taxisofőrök eltorlaszolták a vasúti síneket. A demonstrálók azt követelik a hatóságoktól, hogy vonják be őket a menekültek szállításába, mivel a Nyugat- és Észak-Európába tartó migránsokat eddig szinte kizárólag vonatokkal utaztatták a balkáni országon keresztül.

A macedóniai belügyminisztérium csütörtökön arról számolt be, hogy szerdán mintegy 2500 menedékkérőt regisztráltak.

Macedónia két nappal korábban feloldotta a Görögországból érkező menekültek belépésének korlátozását, miután úgy tűnt, hogy véget ért a forgalmat akadályozó taxisok ötnapos tüntetése a határon.

November közepe óta Macedónia mellett Szerbia és Horvátország is csak azokat engedi be területére, akik háborús övezetből, azaz Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek.

Macedónia és a balkáni útvonalon fekvő többi ország, Szerbia, Horvátország és Szlovénia, valamint Ausztria is tovább szigorította kedden a bevándorlókra vonatkozó előírásokat, ezentúl a háborús övezetekből érkezettek közül is csak azokat engedik tovább, akik érvényes - és nem hamis - úti okmányt tudnak felmutatni.

Az idén már 55 ezer menedékkérő utazott át Macedónia területén.

Görögországban százezrek tüntettek csütörtökön a kormány által tervezett nyugdíjreform és adóemelések ellen tiltakozva. A fővárosban mintegy 50 ezer fő részvételével zajló megmozduláson összecsapások törtek ki randalírozó fiatalok és a rendőrség között.


krn \ kkp \ kvb