900 millió euró adót nem fizetett meg az Apple Olaszországban

-

A gyanú szerint az óriáscég legalább 880 millió eurót nem fizetett be 2008 és 2013 között. Az Apple egyezséget kötött az olasz adóhivatallal: 318 millió eurót befizet.


Az olasz La Repubblica című lap szerint a milánói ügyészség folytatta le a vizsgálatot, és ennek alapján született meg a megállapodás, amit egyébként megelőzött egy másik vizsgálat is, az Európai Bizottság részéről. Ez több multinacionális céget érintett, amelyek adóelkerülési céllal hoztak létre határokon átívelő cégstruktúrákat.

Az Apple Italia a vállalat európai részlegének része, amelynek az írországi Dublinban van a székhelye. Írországban 12.5 százalékos az adókötelezettség, szemben az olasz 27.5 százalékkal.

Az olasz hatóságok szerint túlságosan nagy volt a szakadék az Apple öt év alatt megszerzett több mint egymilliárd dolláros bevétele, és a befizetett 30 millió dollár adó között.

Az Apple európai részlegét, amelynek a székhelye az írországi Cork,1980-ban alapították. Írországban más technológiai óriáscégeknek, például a Twitternek, a Microsoftnak és a Google-nek is van leányvállalata.