70 ezren énekelték a Marseillaise-t a Wembley-stadionban

Fotó: AFP / LEON NEAL

-

Az ősi rivális elleni barátságos mérkőzésen az angol szurkolók a szolidaritásukról tettek tanúbizonyságot. A francia nemzeti színekbe öltöztetett Wembleyben több tízezren énekelték a francia himnuszt.


„Azzal, hogy játszanak, a francia csapat azt üzeni a terroristáknak, hogy nem hátrálnak meg. Nekünk ezt támogatnunk kell” – mondta Wayne Rooney, angol csapatkapitány még a meccs előtt. – Néha, mikor borzalmas dolgok történnek, a foci az, ahol a leginkább biztonságban érzed magad. Talán ez is fontos a játékosok számára”.

A Wembley feletti hatalmas boltívet a francia trikolór színeivel világították ki, és a stadion homlokzatára a "Liberté, Égalité, Fraternité" (Szabadság, egyenlőség, testvériség) francia nemzeti jelmondatot vetítették. A pályára kifutó francia válogatottat az ősi rivális angolok közönsége hatalmas üdvrivalgással és tapsviharral fogadta, az angol szurkolók közül is több ezren francia zászlókat lengettek.

Ugyancsak tapsorkán fogadta Vilmos herceget, II. Erzsébet királynő unokáját, a brit trón majdani várományosát, az angol szövetség (FA) elnökét. Vilmos, valamint az angol és a francia szövetségi kapitány, Roy Hodgson és Didier Deschamps egy-egy koszorút helyezett el a pálya szélén. Mögöttük David Cameron brit miniszterelnök is kivonult a pályához a koszorúzás és a két nemzeti himnusz idejére.Az angol szurkolókat a hangosbemondón felkérték, hogy énekeljék ők is a francia himnuszt, ehhez segítséget nyújtott, hogy a kivetítőn olvasható volt a himnusz szövege. A kérésnek több ezer angol szurkoló eleget tett és a francia himnusz elhangzása után is hatalmas tapsvihar tört ki a stadionban.Ezután a játékosok és a szurkolók egyperces csenddel adóztak a párizsi áldozatok emlékének. A megemlékezés idejére a Wembleyre néma csend borult, egyetlen füttyszót vagy bekiabálását sem lehetett hallani. Az angol és a francia játékosok egymás vállát átölelve, a kezdőkör mentén körben felsorakozva emlékeztek a merényletsorozat áldozataira.

A párizsi merényletek után felmerült, hogy a meccset elhalasztják, de végül az FA és a francia szövetség, valamint a két ország biztonsági szolgálatainak hétvégi egyeztetése után mégis a mérkőzés megtartása mellett döntöttek. A Wembley környékét és bejáratait automata fegyverekkel felszerelt rendőri egységek biztosították, és a nap folyamán London más városrészeiben is – elsősorban a tömegközlekedési eszközökön – jól látható volt a fokozott rendőri jelenlét. A meccset 2-0-ra Anglia nyerte, Alli és Rooney góljával.

A párizsi merényletek egyikét a Stade de France Stadion közelében követték el a francia-német barátságos mérkőzés idején.Hannoverben le kellett fújni a holland-német mérkőzést, mivel a hatóságok egy készülő terrortámadásról szereztek tudomást. A stadiont, ahol Angela Merkel is tartózkodott, azonnal evakuálták. Úgy tudni találtak egy robbanóanyaggal teli mentőautót, ám ezt hivatalos források még nem erősítették meg.