90 évesen új lemezt ad ki Charles Aznavour

Fotó: RIA Novosti / Maksim Blinov

-

Májusban jelenik meg Encores (Vissza) címmel Charles Aznavour új albuma, amelyet teljes egészében a 90 éves francia sanzonénekes írt és hangszerelt.


„Most először készítek olyan albumot, amely a múltamról szól”

– mondta az örmény származású francia sztár, aki olyan nosztalgikus témákról írt új lemezére sanzonokat, mint „a háború, az ellenállás és az olyan helyek, ahova lerészegedni jártunk”.

Aznavour előző lemeze négy éve jelent meg. Több mint száz albumot adott ki, ezekből több mint százmillió példány kelt el, az életművét felölelő, tavaly kiadott gyűjtemény 32 CD-lemezt foglal el.

A francia Sinatrának is nevezett énekes egyébként zeneszerzőnek tartja magát, aki énekel is. Több mint ezer dalt komponált, sanzonénekesként bejárta az egész világot, a francián kívül számos idegen nyelven is előadta dalait.


[Nouvel Album] “ENCORES”Ecrit, composé et arrangé par Charles AznavourOrchestrations : Jean-Pascal BeintusRéalisation...

Posted by Charles Aznavour on 2015. március 25.

She

Rengeteg szerzeménye közül talán a legismertebb az angol nyelvterületen is listavezetővé vált She, és a Dance In The Old Fashioned Way, a La Mamma, a Comme des étrangeres, a Sur ma vie, a Ce jour tant attendu, Isabelle. Hangja nem túl erős, és hangterjedelme is korlátozott, de szenvedélyes előadásmódja és jellegzetes hangszíne azonnal felismerhetővé teszi énekét.

Csak az ötvenes évek végén lett ismertebb szélesebb körben, akkor kapta meg első lemezszerződését. 1957-től elkezdett filmezni is. Utóbbi hozta meg számára az igazi hírnevet, pontosabban a francia új hullám rendezői által ráosztott szerepek, közel nyolcvan filmben játszott és 94 országban lépett színpadra.

Aznavour jelenleg világ körüli turnén van, tavaly New Yorkban, Moszkvában, Montrealban, Londonban, Berlinben, Los Angelesben, Rómában és családja szülőhelyén, Jerevánban koncertezett.

Kilencvenedik születésnapját is a színpadon ünnepelte, 2014 május 22-én Berlinben. Párizsban legközelebb szeptember 15. és 27. között ad hat koncertet.