9 útlevele, érvényes vízuma volt, és mégis ott volt a röszkei tömegben

-

Nem hét, hanem kilenc útlevelet találtak a rendőrök annál a szíriai férfinél, akit kedden helyezett előzetes letartóztatásba a bíróság, miután a múlt heti röszkei események alatt átlépte a határt. A rendőrség szerint az egyik irányítója volt a menekültek tiltakozásának, ráadásul egy iszlám fundamentalista fedőszervezet tagja.


A 39 éves szíriai Ahmed H.-nál a sajátján kívül még nyolc más ember nevére kiállított útlevelet találtak – írta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-nek, miután a hírügynökség arról a Népszabadságban megjelent információról érdeklődött, hogy az egyik gyanúsítottnál hét útlevél volt. Az előzetes vizsgálatok szerint az útlevelek nem hamisítványok. A Cipruson élő és ott munkavállalási engedéllyel rendelkező férfinak érvényes schengeni vízuma is volt.


A rendőrség kedden azt közölte, hogy Ahmed H. egy „terrorista fedőszervezet” tagja. A Tablighi Jamaat iszlám fundamentalista vallási mozgalomról van szó, amely indiai, Európában pedig londoni központú csoport, és nem egyértelmű, ápol-e kapcsolatokat terroristákkal.

A férfi egy, az ügyben kihallgatott másik gyanúsítottal különböző beszédeket tartott, „megpróbálva irányítani a rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő tömeget” – közölte az ügyészség,

A férfit nem az események irányítása és nem a szervezettel való kapcsolata miatt, hanem azért tartóztatták le, mert miután a menekültek benyomták a kaput Röszkén, „legalább egy alkalommal jogosulatlanul Magyarország területére lépett”.