9 évvel korábban jelezheti a mellrákot egy új teszt

-

Brit tudósok azt remélik egy rutinvérvizsgálattól, hogy nemcsak előre jelezhető, de megakadályozható is lesz a betegség kialakulása.


A londoni Imperial College kutatói szerint a vérvizsgálat akár 9 évvel korábban jelezheti, hogy egy nőnél a későbbiekben kialakul-e daganat. A tudósok 2600 angol, norvég, ausztrál és olasz nő vérmintáiban elemezték a fehérvérsejtek esetleges genetikai elváltozását.

A nőket a következő 9 évben is követték, és azt találták, hogy azoknak a fehérvérsejtjeiben, akik később mellrákosak lettek, alacsonyabb volt a metilvegyület szintje. Ez azonban étrendi és egyéb életmódbeli szokásokkal módosítható.
Azt már korábban megfigyelték, hogy daganatos sejtekben gyakran abnormális metiláció zajlik, vagyis a DNS-hez kapcsolódó metilcsoportok mintázata eltér az egészséges sejtekétől.

Ha a mostani brit vizsgálatból sikerülne használható teszteket kifejleszteni, akkor tulajdonképpen egy rutinvizsgálat után olyan életmódtanácsokat kaphatnának a nők, amelyek betartása megvédené őket a betegség kialakulásától.

Ebben az évben koppenhágai kutatók már előrukkoltak egy teszttel, amely 2-5 évvel korábban jelezheti a leendő mellrákot.