9 évig rejtegette elásva a 20 milliós bronzkori edényt

-

Kertjében ásta el a korábban talált bronzkori edényt egy 43 éves férfi. Februárban Németországban próbálta meg eladni, de feltűnt a kinti rendőrségnek, akik értesítették a magyar hatóságokat.


Illegálisan, fémdetektor segítségével végzett kutatást egy 43 éves debreceni férfi még 2006 környékén. Hajdúböszörmény közelében egy bronzkori, körülbelül 20 millió forintot érő edényt, úgynevezett szitulát talált, amelyet a kertjében ásott el. A madárbárka-motívummal díszített tárgy a rendőrség szerint kapcsolatba hozható a Hajdúböszörmény határában 1858-ban előkerült kincsegyüttessel.

A német hatóságok idén februárban jelezték, hogy egy magyar nevű személy, magyar nyelvű e-mail címmel jelentős régészeti leletet kínált eladásra. A rendőrség tájékoztatásából az nem derül ki, hogy milyen módon, mindenesetre eredeti tárgyat akart eladni, a hirdetéséhez pedig fényképet is csatolt.

A nyomozók azonosították a férfit, majd június 2-án házkutatást tartottak nála, amelynek során elő is került a bronzkori lelet.
A férfi ellen orgazdaság miatt indult eljárás.