88 milliós bírságot kapott a MasterCard a GVH-tól

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Földi Imre

-

A cég visszaélt az erőfölényével és úgy állapította meg a bankközi jutalék mértékét, hogy az alkalmas volt a versenytársak kiszorítására a piacról.


A bankközi jutalék a bankkártyákkal lebonyolított tranzakcióért fizetett díj, amelyet a bankkártya-elfogadást biztosító bank fizet a kártyát kibocsátó bank részére. Ennek mértékét Magyarországon a kártyatársaságok határozzák meg.

A történet előzménye, hogy az Európai Bizottság megállapodott a VISA-val, hogy az felső korlátot vezet be a bankközi jutalékra. A GVH magyarázata szerint bankkártya-társaságok versenye a bankközi jutalékok emelkedéséhez vezet, mivel a kibocsátó bankok bevételre tesznek szert a bankközi jutalékból, és így azt a bankkártya-társaságot választják, amely magasabb szinten képes meghatározni bankközi jutaléka mértékét.

A MasterCard a magyarországi kártyapiacon erőfölényes pozícióban volt tehát a vizsgált időszakban, és e pozícióját erősítette, hogy behozhatatlan versenyelőnyre tett szert a VISA-val szemben annak felső korlátja miatt - olvasható a GVH közleményében, mely szerint a MasterCard ennek tudatában határozta meg bankközi jutalékának szintjét.

Éppen ezért a hatóság szerint a MasterCard visszaélt gazdasági erőfölényével, így összességében 88 millió forintos bírságot szabott ki rá.