88,6 százalék, hogy kijutunk a foci-Eb-re

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A magyar fociválogatottnak a statisztikák alapján óriási esélye van kijutni az Eb-re, miután a pótselejtező első meccsén Norvégiában is győzött 1-0-ra.


Az Eb-k történetében az 1996-os angliai torna előtt játszottak először pótselejtezőt, azóta csak egyszer fordult elő, hogy az első mérkőzésen vesztes válogatott kiharcolta a továbbjutást. Ráadásul akkor idegenben kapott ki a később továbbjutó csapat, nem pedig otthon, ahogy csütörtök este a norvégok.

A bravúr mindenesetre a hollandoknak sikerült a 2004-es portugáliai Eb selejtezőinek rájátszásában: miután 1-0-ra kikaptak Glasgow-ban, az amszterdami visszavágón a triplázó Ruud van Nistelrooy vezetésével 6-0-ra kiütötték Skóciát. Összesen 13 Eb-pótselejtezős párharcot rendeztek eddig.

A statisztikákkal foglalkozó Infostrada sports kimutatása alapján Bernd Storck együttesének 88,6 százalék az esélye arra, hogy a vasárnapi visszavágón kiharcolja a továbbjutást, míg a norvégok sikerére 11,4 százalék az esély.

A párharc visszavágójára vasárnap 20.45 órától a Groupama Arénában kerül sor. A magyar válogatott az 1986-os világbajnokság után először juthat ki nagy nemzetközi tornára, Európa-bajnokságon pedig 1972 óta nem szerepelt.