876 gyereket bocsátottak szabadon a nigériai kormányerők

Fotó: AFP / PIUS UTOMI EKPEI

-

Az UNICEF érte el a kiskorúak kiszabadulását, miután azzal vádolta őket a nigériai hadsereg, hogy közük van a Boko Haramhoz.


Manuel Fontaine, az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF nyugat- és közép-afrikai igazgatója szerint a gyerekeket a nigériai hadsereg vette őrizetbe, miután területeket szabadított fel az iszlamistáktól.

A hadsereg rendszeresen vesz őrizetbe olyan civileket, akik a Boko Haram uralta területeken éltek, azzal a gyanúval, hogy nekik is közük van a szélsőségesekhez.A jogvédők bírálatai szerint nincs megfelelő jogi eljárás ilyen esetekben, mivel a civilek – köztük gyerekek – ellen nem emelnek vádat, és néhányuk úgynevezett rehabilitációs központokban köt ki, melyek valójában börtönök.
Fontaine szerint még mindig lehetnek átmenetileg fogva tartott gyerekek a kormányerők őrizetében. Azokat a gyerekeket, akiket egy ideig a Boko Harammal hoztak összefüggésbe, megbélyegezhetik, elutasíthatja őket a társadalom, az őket körülvevő emberek, amire néhány esetben bizonyítékok is vannak. Ugyanez volt a helyzet az iszlamista terrorszervezet által elhurcolt chiboki diáklányokkal is.

A nemzetközi vöröskereszt és a svájci kormány közvetítésével folytatott tárgyalások eredményeképpen a múlt héten újabb 21 lány szabadult ki az iszlamisták fogságából.A Boko Haram 2014 áprilisában 276 diáklányt hurcolt el a Borno szövetségi államban található Chibokból. A terrorszervezet az Iszlám Államnak esküdött hűséget, és hét éve küzd egy iszlám állam megteremtéséért elsősorban Nigéria északi részén. A harcok során már mintegy 20 ezren vesztették életüket, és több mint 2,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.