85 millió ember életét bénította meg a keleti parti hóvihar

Fotó: AFP / KENA BETANCUR

-

Megbénította a vihar az Egyesült Államok keleti partvidékét szombaton: több mint huszonnégy órája folyamatosan szakad a hó ebben a térségben, több tízezren maradtak áram nélkül, törölték a repülő- és buszjáratokat, Kentuckyban 56 kilométeres dugó alakult ki, New Yorkban leállították a közlekedést, és legkevesebb 11 áldozata van a havas, jégesős, szeles viharnak.


A középnyugati Arkansas államtól az északkeleti Maine államig mintegy nyolcvanötmillió embert érint az óriási téli vihar, amelyet az amerikai média „szörnyviharnak” keresztelt el, a meteorológusok pedig „Jones” néven emlegetik. A keleti parti szövetségi államokban eddig már 60-80 centiméternyi hó hullott, de az előrejelzések szerint helyi idő szerint vasárnap hajnalig folyamatos hóesés várható.


Péntektől vasárnapig Észak-Karolinától New Yorkig több mint hétezer repülőjáratot töröltek, a repülőtereket pedig lezárták a térségben. Pénteken egy érkező gép a már jegessé vált chicagói reptéren ki is csúszott a kifutópályáról, szerencsére senki sem sérült meg.Minden eddiginél rosszabb

Tizenegy szövetségi államban hirdettek rendkívüli állapotot, a viharral küszködő valamennyi államból balesetekről és áramkimaradásokról érkeznek hírek. Észak- és Dél-Karolinában 140 ezer, New Jersey államban pedig 90 ezer ember maradt áram nélkül a BBC tudósítása szerint. New Jersey-nek egyébként nemcsak a hóval kell megbirkóznia, de sok helyen víz hömpölyög az utcákon is, félő, hogy a telihold miatt erősebb dagály következtében még több alacsonyan fekvő terület fog víz alá kerülni. Atlantic Cityből az árvíz miatt eddig több mint 50 embert kellett a lakásából kimenteni – írja a CNN.New York polgármestere, Bill de Blasio azt mondta, hogy New York történetében ez az eddigi legszörnyűbb vihar. New Yorkban nemcsak a repülőtereket zárták le és a koncerteket, kulturális eseményeket halasztották el, de mostanra a helyi és távolsági buszjáratokat is leállították, és csak vészhelyzet esetén megengedett a közlekedés a városban.

A környéken szinte minden rendezvényt lefújtak. Egyedül az amerikai profi futball országos bajnokságának egyik észak-karolinai meccsét tartották meg (zárt stadionban), de a televíziós híradások tanúsága szerint a nézőtéren alig ücsörgött valaki.Ezernél is több baleset az utakon

Az országutak mindenütt jegesek, csúszósak, csak azok kínlódnak autóikkal, akiket menet közben lepett meg a vihar. A közlekedési balesetekben eddig legalább kilencen veszítették életüket. Kentuckyban a hó miatt 65 kilométeres dugóban rekedtek az autósok, Virginiában pedig péntek óta csaknem ezer balesetet regisztráltak a rendőrök.A szövetségi főváros, Washington körüli elővárosokban – amelyek Virginia és Maryland államok hoz tartoznak – arra lehet számítani, hogy a mostani hóvihar nagyobb lesz, mint az eddig tapasztalt legnagyobb vihar, amely 1922-ben sújtotta a fővárost és környékét. Washingtonban pillanatnyilag több mint hatvan-hetven centiméteres hó gyűlt össze, a hókotrást még meg sem lehet kezdeni, a televíziós és rádiós híradások szerint egyedül a törvényhozás, a Capitolium körül próbálkoznak ezzel. Az utcák kihaltak, hiszen a magas hó miatt a házak kapuin ki sem lehet lépni.


Hogy meddig ér a hó?


A tömegközlekedési eszközök – köztük a metrójáratok – mindenütt leálltak egészen vasárnap estig. A washingtoni polgármester asszony, Muriel Bowser nyilatkozatában arról beszélt, hogy a mostani vihar „élet-halál kérdése”. Barack Obama elnök is „szobafogságra” kényszerült a Fehér Házban.


Snowzilla vagy Snowmageddon: valóban gigantikusan néz ki az űrből


Talán ő az egyetlen lény, aki a hónak felhőtlenül örülni tud most


Az ítéletidő által érintett területek lakosai egyébként napok óta készülődnek a nagy viharra. A boltok polcai sok helyütt teljesen üresen tátonganak, az emberek vizet, kenyeret, alapvető élelmiszereket és – a várható áramkimaradás miatt – gyertyákat és elemlámpákat vásárolnak.


Hóvihar amerikában