82 lányt szabadon engedett a Boko Haram

Fotó: AFP / HO

-

Fogolycsere keretében engedett szabadon a Boko Haram nigériai szélsőséges szervezet 82 lányt szombaton a három évvel korábban elraboltak közül - közölte a nigériai kormány.


Nigériai illetékesek szombaton este jelentették be, hogy a Boko Haram a kormánnyal folytatott tárgyalásokat követően szabadon engedett 82 fiatal lányt azok közül, akiket még 2014 áprilisában raboltak el Chibok városából.

A hírt később Muhammadu Buhari államfő is megerősítette.

Az elnöki palota közölte, hogy a túszok "hosszas tárgyalásokat követően" nyerték vissza szabadságukat, cserébe három feltételezett Boko Haram-tagért, akiket a hatóságok tartottak fogva.

A lányok várhatóan vasárnap érkeznek meg a fővárosba, Abujába, ahol az elnök személyesen fogadja őket.

Az államfő köszönetet mondott külföldi segítőknek, köztük a svájci kormánynak, a Vöröskeresztnek és más helyi és nemzetközi nem kormányzati szervezeteknek.

A szélsőséges iszlamista ideológiát követő Boko Haram 276, többségében keresztény iskolás lányt hurcolt magával az ország északi részén található Chibokból 2014 áprilisában. A foglyokat arra kényszerítették, hogy térjenek át az iszlám vallásra, sokakat közülük házasságra kényszerítettek és teherbe ejtettek az elrablóik. A tömeges emberrablás világszerte ráirányította a figyelmet a szervezet kegyetlenkedéseire, a közösségi médián keresztül a kiszabadításukat sürgető kampányhoz szerte a világban számtalan híres személyiség is csatlakozott.

Bár korábban már több tucatnyian kiszabadultak, vélhetően több mint száz lány van még mindig a szélsőségesek fogságában.