8 milliárd dollár adóval tartozhat az Apple

Fotó: AFP / Josh Edelson

-

Az eddigi adókötelezettsége 1600-szorosát fizettethetik be az Apple európai jövedelmei után a Bloomberg szerint.


Több mint nyolcmilliárd dollár (2293 milliárd forint) adó befizetésére kötelezheti az Európai Bizottság az Apple-t – a Bloomberg elemzői legalábbis ekkora büntetéssel kalkulálnak a világ legnagyobb tőzsdei cégét érintő vizsgálat nyomán. A technológiai óriáscég az egyike azoknak a multiknak, amelyek adózási gyakorlata miatt Brüsszel vizsgálatot folytat. Hasonló ügyben az ősszel a szintén amerikai Starbucksot és az olasz Fiatot is megbüntette a testület. Az Apple-t érintő vizsgálat lezárása márciusra várható.

Az, hogy a multik különféle trükköknek és egyezményeknek köszönhetően, teljesen legálisan gyakorlatilag mentesülnek az adófizetés alól, akkor kapott nagy nyilvánosságot, amikor 2014 őszén oknyomozó újságírók egy csoportja nyilvánosságra hozta a luxemburgi adóhivatal és több száz cég között kötött titkos megállapodások iratait. A bizottság azonban már a LuxLeaks publikálása előtt vizsgálta az Apple-t. Konkrétan azt, hogy a cég Írországban működő leányvállalata hogyan tudja minimálisra leszorítani az adóját.

A Bloomberg elemzése szerint az Apple bevétele 55 százalékát szerzi az Egyesült Államokon kívül, a külföldön fizetett adó azonban csak az adóköteles jövedelme 1,8 százalékát teszi ki. Ha a bizottság ezt tisztességtelenül alacsonynak ítéli (ahogy tette ezt néhány nappal ezelőtt Belgium multiknak kínált adókedvezményeivel kapcsolatban), az ír törvények szerinti 12,5 százalékos társasági adó megfizetésére kötelezheti a céget a 2014 és 2012 között elért, összesen 64,1 milliárd dolláros profitja után. Ez a Bloomberg számítása szerint 8,02 milliárd dollár, ami több mint 1600-szorosa az ír adóhatóság által megállapított 5 millió dolláros adófizetési kötelezettségnek.