800 halott - őrizetben két embercsempész

Fotó: MTI/MTVA / Argirisz Mantikosz

-

Őrizetbe vették az olasz hatóságok a múlt hétvégi földközi-tenger hajókatasztrófa két túlélőjét, akiket embercsempészettel gyanúsítanak, mert az illegális bevándorlókat szállító, szerencsétlenül járt halászhajó legénységéhez tartoztak. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezetnek (IOM) a képviselői keddre virradó éjszaka úgy nyilatkoztak, 800 halottja lehetett a tragédiának.


A tragédia 27 túlélője hétfőn este érkezett a szicíliai Catania kikötőjébe, ott állították elő a tunéziai és a szíriai nemzetiségű gyanúsítottakat, akik közül az előbbi a hajó feltételezett kapitánya volt. A túlélők mindegyikét meghallgatták az UNHCR és az IOM olaszországi képviselői is. Ezt követően mindketten úgy nyilatkoztak, a vallomások alapján az valószínűsíthető, hogy a hajón "valamivel több mint 800-an" tartózkodtak.


Elmondásuk szerint a tanúk arról is beszámoltak, hogy a hajón utazók között szíriaiak voltak a legtöbben, de mintegy 150 eritreai és számos szomáliai menekült is tartózkodott a fedélzeten. A túlélők között továbbá mali, gambiai, szenegáli és bangladesi állampolgár is van.


5000 méter mélyen lehetnek az áldozatok holttestei


A Líbia partjaitól 110 kilométerre történt katasztrófáról - néhány túlélő elbeszélése alapján - eddig azt feltételezték, hogy legalább 700 feltételezett halálos áldozata van. Egyes beszámolók 950 halottról szóltak. Hivatalosan azonban mindeddig csak azt erősítették meg, hogy 28-an túlélték a balesetet, és 24 holttestet találtak meg. Egy túlélőt - aki súlyos állapotban volt - már korábban kórházba juttattak.

A csoport érkezésekor jelen volt Graziano Delrio olasz közlekedési miniszter is. Kijelentette, az őrizetbe vételek azt mutatják, hogy az olasz igazságszolgáltatás teszi a dolgát. A két férfit illegális bevándorlás segítésével vádolják, a kapitány terhére pedig gondatlanságból elkövetett emberölést is rónak a hajó elsüllyedése miatt.

A menekülteket szállító hajó vasárnapra virradó éjszaka borult fel, egyelőre pontosan nem ismert okokból. Lehetséges magyarázat, hogy a menekültek egy közeledő hajó miatt a fedélzet egyik oldalán zsúfolódtak össze. A baleset helyszínén nagyjából 5000 méter mély a tenger, ahova búvárok nem tudnak lemerülni, így lehetséges, hogy számos holttest soha nem fog előkerülni.